2017. november 22. szerda Cecília

Hírek - Agrárpénzügyek

Tömi pénzzel Csányi gigavágóhídját a kormány

Összesen 1,3 milliárd forint állami támogatást nyújt a kormány a Csányi Sándor OTP-elnök vezérigazgatóhoz köthető, mohácsi gigavágóhíd második ütemének megvalósításához. Az első ütememet mintegy 1,4 milliárddal támogatták. A teljes beruházás várhatóan 20-21 milliárd forintba kerül majd, és a próbavágások szeptember végétől kezdődnek meg.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

A most épülő, gigaméretű mohácsi vágóhíd létesítésének második szakaszában az MCS Vágóhíd Zrt logisztikai és csomagoló üzemet valósít meg, amelyhez 1,3 milliárd forint állami támogatást nyújt a kormány – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A második ütem tervezett költsége mintegy 6,5 milliárd forint, így az 1,3 milliárdos állami forrás ennek 20 százalékát teszi ki.

A kormány a mohácsi vágóhíd kivitelezésének első szakaszához is adott támogatást, amely 1,4 milliárd forint volt – mondta az MTI-nek Csányi Attila, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója. A két beruházási ütem együtt összesen 20-21 milliárd forintba kerül. Szeptember végétől tervezik a próbavágásokat, ez év december végére pedig már várhatóan folyamatosan vágnak az üzemben. A célkitűzés az, hogy jövő év januárjától már teljes üzleti évet lehessen teljesíteni – közölte a vezérigazgató.

Az MCS Vágóhíd Zrt. Nagy György nagybefektető érdekeltségébe tartozik, de az egész beruházás Csányi Sándorhoz köthető. Az MCS korábban együttműködési megállapodást között a Pick Szeged Zrt.-vel, amely a Bonafarm, illetve Csányi Sándor tulajdonában van.

Az épülő vágóhíd (Fotó:market.hu)

Szijjártó Péter szerint a beruházással Közép-Európa legmodernebb sertésvágó, csontozó, daraboló és húscsomagoló üzeme jön létre. Olyan vágóhíd épül fel, amely évente 1 millió sertés vágását, csontozását, darabolását teszi lehetővé. Mivel azonban a legkorszerűbb csomagolási technológiai is rendelkezésre áll az üzemben, ezért a sertéshús bel- és külföldi értékesítésének lehetősége is jelentősen javul - mondta a miniszter.

A technológia lehetőséget ad arra, hogy az itt előállított termékeket a legtávolabbi külföldi piacokra is szállítani tudja a cég. A magyar élelmiszeripar számára a miniszter szerint a távol-keleti piacok jelentősége egyre növekszik. Az élelmiszeriparnak jelentős szerepe volt abban, hogy a múlt évben mind Japánban, mind pedig Dél-Koreában minden idők legmagasabb exporteredményét tudta elérni a magyar gazdaság – fogalmazott az MTI szerint a miniszter.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu