Vége a csalásoknak - Élesítették az EKÁER-t

agrarszektor.hu
Március elsején lépett hatályba az a rendelet, amely több ponton könnyítette az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (EKÁER)működési feltételeit. Bár egyes módosítások csak később lépnek hatályba, mostantól élessé vált a rendszer, amely eddig próbaüzemmódban működött. Egyes érintett szervezetek ugyanakkor a felkészülési gondok miatt azt sürgetik, hogy az átmeneti időszakot újra hosszabbítsák meg.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A mostani változtatások szerint új mentességek alkalmazhatók a jövedéki és a vámeljárás alatt fuvarozott termékekre, az engedély, illetve bejelentés köteles hulladékszállításra, fémkereskedelemre, egyes gyógyszer szállítmányokra, postai küldeményekre. Ha e termékeken kívül mást is szállítanak, a mentességek akkor is kizárólagosság nélkül alkalmazhatók - számol be róla az adozasrolerthetoen.blog.hu 

Kockázatos élelmiszerek

Megváltoztatták a kockázatos élelmiszereknél korábban előírt rendelkezéseket is. A bejelentési kötelezettség határértékét 200-ról 500 kilogrammra, illetve 250 ezer forintról 1 millió forintra emelik. 

További módosítás, hogy a kockázatos termékek köre várhatóan tovább bővül, és ezzel párhuzamosan kikerülnek a listáról azok a termékek, amelyek nem minősülnek élelmiszernek. Ilyenek például a dísznövények, amelyet várhatóan egyéb kockázatos termékek körébe csoportosítanak át. 

Útszakasz mentesítés

Egyedi útszakasz mentesítés is igényelhető abban az esetben, ha a fuvar belföldön történik, és maximum 20 kilométeres távolságot tesz meg. Egy évig érvényes, és külön kérelemmel ugyan, de hosszabbítható.

EU tagországból belföldre irányuló fuvaroknál EKÁER számot a belföldi útszakaszon történő fuvarozás megkezdésének időpontjáig kell igényelni, az érkeztetési jelentésre pedig 3 nap áll rendelkezésre.

Egyszerűbb adminisztráció

Egyszerűsödik az adminisztráció is, így csupán a feladó, a címzett és a rendszám adatokat kell bejelenteni. Olyan cégek élhetnek ezzel, amelyek több mint két éve működnek, árbevételük cégcsoport szinten eléri az 50 milliárd forintot, illetve annak 80%-a saját termelésű készletek értékesítéséből származik. Fontos előírás, hogy a társaságoknak szerepelniük kell a köztartozásmentes adatbázisban, és adószámuk nincs felfüggesztve.

További felkészülési időre lenne szükség
Annak ellenére, hogy az EKÁER tervezett bevezetésének időpontját már több alkalommal is későbbre tolták. A rendszert többen is átláthatatlannak minősítették, és az információk hiánya miatt további időt kértek a felkészülésre. E szervezetek között szerepel például a fuvarozókat is képviselő NiT Hungary, mely levélben kérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy legalább áprilisig tartson az átmenet.

Belföldi fuvaroknál az EKÁER számot minden esetben annak kell lezárni, aki igényelte. Kockázatos termékeknél mindig a feladó köteles EKÁER számot igényelni, akkor is, ha a fuvart a vevő szervezi. Ugyanakkor a nem kockázatos termékeknél április elseje után  EKÁER szám igénylésre kötelezhetik a feladót és a címzettet is, attól függően, hogy a fuvart melyikük szervezi. Az érkeztetési jelentésre itt is 3 munkanap áll rendelkezésre.

További változások

Június 1-jétől változnak a gyűjtő és terítő járatok EKÁER szabályai is. Egy EKÁER számot kell majd megállapítani akkor is, ha a fuvarozás során egy feladó több felrakodási címéről vagy egy címzett több kirakodási (átvételi) címére történik a közúti fuvarozás.

A rendelet március elsején és 11-én, egyes kiegészítései pedig április 1-jén és június 1-jén lépnek érvénybe.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?