Vigyázat! - Nagyon sokat lehet bukni ezen az adón

agrarszektor.hu
A támogatás akár 40 százalékát is elviheti, ha a fiatal gazdák rosszul választják meg az adózási formát. Ilyen lehet az az eset, amikor - rossz könyvelői tanácsra - a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) választják, és túllépik a meghatározott vagy arányosított árbevételi mértéket. Ahhoz, hogy az induló támogatás célját meg lehessen őrizni, valószínűleg jogszabályi módosításra lenne szükség.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A fiatal mezőgazdasági termelők indulásához nyújtott támogatás kapcsán az Szja. törvényt évekkel ezelőtt módosították annak érdekében, hogy a támogatása ne minősüljön bevételnek az átutalást követően azonnal. Így az Szja. törvény hatálya alatt a törvény 19. §-a alapján kell könyvelni a támogatási formát. Ennek értelmében az előre folyósított támogatás csak akkor minősül bevételnek, ha azt felhasználják, viszont ilyenkor minden esetben van vele szemben egy költségtétel is, így a támogatási összeg lényegében véve nem adózik.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

 

Természetesen az Szja. törvény ezt a lehetőséget nem biztosítja korlátlan ideig. A fiatal gazdáknak mezőgazdasági termelési tevékenységük révén érdemes Szja. törvény szerinti tételes költségelszámolást választaniuk oly módon, hogy belépnek az ÁFA törvény hatálya alá is, elvégre érdemes lesz a költségek után felszámított ÁFÁ-t érvényesíteni ÁFA bevallásukban. Annak ellenére, hogy e megoldás tűnik a legésszerűbbnek, számos esetben "vezették meg" a fiatal gazdákat a magyar gazdaságban egyre nagyobb számban jelenlévő, engedély nélkül működő "feketekönyvelők".

Jelenleg azonban semmilyen jogszabály nem tiltja, hogy a fiatal gazdák a kiadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) válasszák, így mentesüljenek az ÁFA-problémák alól. Ilyenkor viszont azzal kell szembesülniük, hogy az alábbiakban részletezettek szerint adóköteles lehet a támogatási összeg is.

MTI-fotó: Oláh Tibor

 

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 2. § 12. pontja értelmében: "kisadózó vállalkozás bevétele: a kisadózó vállalkozás által a vállalkozási tevékenységével összefüggésben bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték, ideértve a tevékenység végzéséhez kapott támogatást és a külföldön is adóköteles bevételt".

A KATA-ról szóló jogszabály kimondja, hogy fenti jogszabály hatálya alá tartozóknak a KATA törvényt, valamint az adózás rendjéről szóló törvényt kell alkalmazniuk, tehát az Szja. törvényt nem! Mivel az Szja. törvény ilyen esetben nem alkalmazható, a fiatal gazda támogatás KATA adózóknál teljes egészében bevételnek minősül, feltéve, ha a támogatás kiutalásakor KATA hatálya alá tartozott vagy tartozik az adózó. További érdekessége a kérdésnek, hogy a KATA törvény szerinti bevétel megszerzésének időpontja az, amikor azt jóváírják a számlán.

Ilyen esetben hatmillió forint feletti éves összegnél a megfizetendő adó mértéke 40%. További problémát jelent, hogy ha - rossz könyvelői tanácsra - a fiatal gazdák a vállalkozás megalapításakor belépnek a KATA hatálya alá, akkor az árbevételüket havi 500 ezer forinttal kell arányosítani.

Ez azt jelenti például, hogy ha a fiatal gazda egy adott év tizenkét hónapjából csak kettőben van KATA hatálya alatt, akkor már évi egy millió forintot meghaladó árbevétel felett kell a negyven százalékos elvonással számolnia. A támogatást meghatározott célra kell felhasználniuk a támogatottaknak, annak ilyen mértékű adóelvonása számos esetben a támogatás célját is veszélybe sodorhatná. 

Annak ellenére, hogy a fiatal gazdák induló támogatása rendkívül speciális, előre folyósított támogatásnak tekinthető, a KATA törvény jelenlegi formájában azt nem tudja külön kezelni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatai országosan minden esetben azon az állásponton vannak, hogy a KATA adózóknál a fiatal gazda támogatás bevételnek minősül.

A KATA törvény megfogalmazása szerint bevételnek a tevékenység végzéséhez kapott támogatás minősül. Viszont a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatai nem tesznek különbséget a fiatal gazda támogatásnál aszerint, hogy az a tevékenység beindításához vagy végzéséhez jár-e, valamint aszerint sem, hogy azt előre vagy utólag folyósítják-e, hiszen a vonatkozó KATA jogszabály így nem kezeli ezt a speciális támogatást.

A támogatás céljának megóvásához indokolt lenne egy jogszabály módosítás, vagy legalább egy minisztériumi állásfoglalás, hogy ez a támogatási forma nem sorolható a tevékenység végzéséhez kapott támogatási kategóriába. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?