Háromszor ennyi helyszíni ellenőrzésre számíthatunk

agrarszektor.hu
Számos elemében változik az Európai Uniós mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások ellenőrzési rendszere a 2014-2020-as támogatási periódusban. Cserháti Gábor, a KPMG Tanácsadó Kft. igazgatója tartott előadást az Agrárium 2015 konferencián Új irányok az ellenőrzésben címmel, melyben az igazoló szervi ellenőrzések szerepét mutatta be a KAP rendszerében, illetve beszélt az aktuális változásokról is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tagállamon belüli ellenőrzésnek három szintje van. Ezek összköltsége az EU-ban éves szinten 3,87 milliárd euró, ami nagyjából megegyezik a 2014-2020 időszakban a magyar vidékfejlesztési program teljes költségvetésével. A tagállamon belüli ellenőrzések a KAP kiadások 6,69%-át tették ki a 2007-2013-as időszakban.

Ezeken felül az uniós szintű, EC/ECA ellenőrzésből 2004 óta 78-at kapott Magyarország. Mivel bizonyos esetekben két hétig is eltarthat egy általános ellenőrzés, ez azt jelenti, hogy kb. 1,5 havonta sor kerül egyre. A tagállamon belüli és az uniós ellenőrzések költsége összességében a KAP kiadások 8-9%-át tették ki az előző finanszírozási ciklusban.

Az igazoló szervi ellenőrzés négy fő célja

  • Az első egy egységes végrehajtási/ellenőrzési keretrendszer megteremtése, mely egy súlyosan szabályozott módszertanon alapul. 
  • A második a közösség pénzügyi érdekeinek védelme. Az ellenőrzések plusz garanciát nyújtanak a megfelelő elszámolásra mind a közösség, mind a kedvezményezett szempontjából.
  • A harmadik cél az elszámolások jóváhagyása. Magyarország esetében Brüsszel 2007-14 között minden évben első körben elszámolásra javasolta az igazoló szervi tanúsítvánnyal alátámasztott EMGA és EMVA számlákat. Ezzel Magyarország azon 5 ország közé tartozik, akik ezt a kiemelkedő teljesítményt nyújtották.
  • A negyedik cél pedig a fejlesztési javaslatok alapján hibák kijavítása. Folyamatos fejlesztés jellemzi a végrehajtás gyakorlatát, amihez az igazoló szerv ajánlásai értékes inputként szolgálnak.

Jelentős változások az ellenőrzésekben a 2014-20-as időszakban

Az igazoló szerv által végrehajtott ellenőrzéseken belül többszörösére nő a helyszíni ellenőrzések aránya. Számuk az eddigi évi 40-ről - a kontrollkörnyezet megfelelőségétől függően - akár 600-ra, de minimum 120-ra nő.

 

2017-től a költségcsökkentés érdekében lehetőség van a tagállam kifizető ügynöksége által végrehajtott helyszíni ellenőrzések számának csökkentésére (2-5%). Ennek feltétele az alacsony hibaarány.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?