Hatalmas károk: a napraforgó és a kukorica a legnagyobb vesztesek

agrarszektor.hu
Befejeződött az őszi árpa és a magborsó betakarítása Békés megyében, és a gazdák hamarosan végeznek a repce aratásával is. A legnagyobb problémát jelenleg az aszályos időjárás okozza, amely terméskiesést, és sok betakarítatlan területet hoz magával. A kánikula legnagyobb vesztesei a napraforgó és a kukorica.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 20.290 hektáron vetett őszi árpa termésátlaga 4900 kilogramm lett hektáronként. Végeztek több mint 15 ezer hektárnyi repce, vagyis a teljes vetési terület 80 százalékának betakarításával is, ahol hektáronként 2800 kilogrammos termésátlagot regisztráltak. Magborsót 2226 hektáron vetettek, az összes termés pedig 5343 tonna lett - mondta Kozsuch Kornél, a Békés megyei koordinációs bizottság elnöke.

Az őszi búzát csaknem 93 ezer hektáron termesztik, 60 százalékos betakarítási arányt jegyeztek fel, a termésátlag pedig 4800 kilogramm hektáronként.

A felvásárlási árak nem emelkednek, a búza ára 39-42 ezer, az árpa ára 32 ezer forint körül alakul tonnánként, emiatt nagyon alacsony az értékesítési kedv.

EZ IS ÉRDEKELHET
A hirtelen jött meleg a kalászosoknál 15-20 százalékos terméskiesést okozott, és a jelenlegi aszály főként a napraforgót és a kukoricát károsítja. Közép-Békésben nagyobb aszály sújtotta területek vannak, emiatt tavaszi árpa esetén több betakarítatlan terület is maradhat - tájékoztatott az elnök.

A tavalyi kukorica ürül a raktárakból, így tárolási kapacitásproblémák nem lesznek. A búza minőségét illetően két véglet figyelhető meg talajtípustól függően, a 16-17 százalékos sikértartalomtól kezdve egészen a 34 százalékig minden előfordul - közölte Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke.

Az aratás kezdetén nagy mennyiségű jég esett, főként az orosházi térségben, a Békés Megyei Kormányhivatal illetékes főosztályához 81 kárbejelentés érkezett. A jég 400-nál több táblában tett kárt, mintegy 3000 hektáron verte el az őszi árpát és búzát. Ez 30-40 százalékos terméskiesést is okozhat. A múlt heti jégeső egy fél-egy kilométeres sávban kitépte a búzát, amiből így a malmi minőség helyett, csak takarmány lesz. Emellett sérült a napraforgó is, amely így könnyen fertőzést kap és rothadásnak indul - vélekedett Onody Gyula, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztályának munkatársa.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?