Itt a válasz Lázár ÁVH-s vádjaira: így értékel a csúcshivatal elnöke

agrarszektor.hu
Rekordévet zárt 2015-ben az uniós és a hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások akkreditált kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági Hivatal (MVH) - derül ki az MVH agrárszektor.hu-hoz eljuttatott évértékelő közleményéből. Gyuricza Csaba, a szervezet elnöke szerint a hivatalnak alkalmazkodnia kellett az új uniós Közös Agrárpolitika (KAP) élessé vált támogatási rendszeréhez, be kellett fejeznie a 2007-2013-as, előző uniós költségvetési ciklus kifizetéseit, illetve fel kellett készülnie a 2015-2020 közötti, tavaly elfogadott új magyar Vidékfejlesztési Program pályázataira. Az MVH új vezetése tavaly olyan gazdabarát hivatal kialakítását tűzte célul, amely kerüli a szankcióorientált, öncélú gazdaellenőrzéseket. Az MVH most először adott ki közleményt azóta, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter között nyilvános vita robbant ki a hivatal jövőjéről.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Február elejéig a gazdák 95 százaléka kapott tavalyi alaptámogatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) - állapította meg az MVH közleményében Gyuricza Csaba, a hivatal elnöke. Az előlegfizetés múlt év november 30-i határidejéig területalapú támogatásra (SAPS), zöldítésre és egyes termeléshez kötött állatalapú jogcímekre az MVH csaknem 132 milliárd forintot utalt ki, az idén január végére pedig összesen 255 milliárd forintot fizetett ki, és a tervek szerint a június 30-i hivatalos uniós határidő előtt, a nyár elejéig minden jogosultnak kiutalja az elmúlt évi támogatást.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!

A közlemény szerint az MVH 2015-ben minden eddiginél nagyobb összeget, mintegy 800 milliárd forintot fizetett ki az ügyfeleknek, így a kiutalt összeg 15-20 százalékkal meghaladta a korábbi évekét. A hivatal tavaly 232 ezer kérelmet bírált el, miközben döntései ellen 1150 fellebbezést nyújtottak be. A szervezet dolgozói több mint 1 millió 300 ezer hatósági ügy intézésében vettek részt, és ez átlagosan 1000 ügyet jelentett munkatársanként.

Az október 16-án kezdődött, tavalyi előlegfizetés jelentőségét növeli, hogy csupán tizenegy uniós tagállam vállalta, hogy előleget fizet gazdálkodóinak - közölte Gyuricza Csaba. Magyarország az egyetlen EU-tagország volt, amely egyidejűleg nyolc jogcímben indította el a kifizetéseket, amelyek maximális részarányát a korábbi 50 százalékról 70 százalékra növelte. Tavaly az Európai Bizottság magyar javaslatra járult hozzá, hogy a tagállamok 70 százalékos előleget fizethessenek 2015-ben.

Az MVH az elmúlt évben zárta le a 2007-2013 közötti, előző európai uniós fejlesztési ciklus agrár-vidékfejlesztési támogatásainak kifizetését is. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) társfinanszírozásában megvalósuló támogatásokat 2015. december 31-ig kellett kiutalni. A 2007-2015 közötti időszakban EMVA forrásból összesen 1500 milliárd forintot fizettek ki, míg 2015-ben az összes MVH-kifizetés elérte a már említett, 800 milliárdos összeget.

Az elmúlt év az MVH történetének legnehezebb, de egyúttal egyik legsikeresebb éve volt - értékelte a hivatal tavalyi teljesítményét az elnök. 2015-ben egyrészt az új Közös Agrárpolitika (KAP) reformjából adódó változásokhoz kellett igazítani az MVH működését, miközben be kellette fejezni a 2007-2013-as, előző uniós ciklus kifizetéseit. Ezzel párhuzamosan pedig fel kellett készülni a 2015-2020 közötti, tavaly elfogadott új magyar Vidékfejlesztési Program (VP) pályázataira is.

Az MVH a kormányviták középpontjában
Mint ismert, az MVH is szerepel abban az állami intézmény-átalakítási, illetve -megszüntetési csomagban, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter állított össze a kormány számára. Lázár János az átalakítási tervek mellett az elmúlt héten többször is élesen bírálta és az ÁVH-hoz hasonlította az agrártárca irányítása alatt álló, 1800 főt foglalkoztató MVH működését. Lázár János kijelentéseit Fazekas Sándor egy MTI-közleményben utasított vissza, így az MVH olyan kormányzati viták középpontjába került, amelyek a nyilvánosság előtt zajlanak.

Az MVH vezetése az elmúlt év márciusától fokozatosan megújult, és gazdabarát hivatal kialakítását tűzte ki - hangsúlyozta az elnök. A szervezet átláthatóan, a jogszabályok és az ügyfelek érdekei szerint kíván működni, miközben átalakította honlapját, informatikai rendszerét és ügyfélszolgálatát, illetve az 50 százalékos korábbi telefonos elérhetőségét 85 százalék fölé emelte.

Az elnök szerint a tavaly meghirdetett új működési filozófia része, hogy az MVH kerüli a szankcióorientált és öncélú ellenőrzéseket. A gazdák támogatási kérelmeik benyújtása után tájékoztatást kapnak a gyakran elkövetett hibákról, amelyekről a hivatal tavaly mintegy 50 ezer elektronikus levélben adott számukra tájékoztatást. Emellett az MVH az elmúlt évben több jogszabály-módosítást is kezdeményezett a munkafolyamatok ésszerűsítése és egyszerűsítése érdekében - szögezte le a hivatal közleménye szerint az elnök.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03