Lázárék így fizetnek a fiatal gazdáknak

agrarszektor.hu
A kormány továbbra is elkötelezett az ifjú agrárvállalkozók támogatása mellett, ezért a fiatal gazdák számára idén negyedik alkalommal kiírt pályázatok ponthatárát 90 pontra csökkentette. Ezáltal - a 2014. május 1-15. közötti időszakban beérkezett kérelmek közül - meghaladja a kétezret azon fiatal gazdálkodók száma, akik a gazdaságuk fejlesztéséhez induló támogatásban részesülnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A korábbi 103 pontos határt a Miniszterelnökség az intenzív érdeklődésre tekintettel, illetve a kormány vidékfejlesztési céljaival összhangban szállította le. Ennek eredményeként mintegy nyolcszáz fővel több fiatal gazda részesül induló támogatásban. Így négy támogatási körben összesen mintegy 60 milliárd forint áll rendelkezésre, több mint 5000 ifjú gazdálkodó versenyképességének növelésére. Ebből 24,5 milliárd forint összegű támogatást már a Miniszterelnökség mint Irányító Hatóság ítélt meg a fiatal agrárszakembereknek.

A pályázat célcsoportjaként azokat a 18 és 40 év közötti ifjú gazdákat jelölte meg a Miniszterelnökség, akik először kezdenek gazdálkodni mezőgazdasági üzem vezetőjeként, megfelelő szakmai tudással, végzettséggel rendelkeznek, és vállalják, hogy gazdaságukat legalább 5 évig egyéni vállalkozóként vezetik. A támogatás a vállalkozás elindításához, a birtokszerkezet átalakításához, a mezőgazdaságban dolgozók korösszetételének javításához valamint a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez járul hozzá.

A 2014-2020-as vidékfejlesztési programban is fontos célkitűzés a fiatal gazdák támogatása. A munkaerő-igényes ágazatokba történő intenzív forrásbevonás erősíti a vidék munkahelyteremtő és megtartó-képességét, stabil jövedelmet biztosít a mezőgazdaságból élők számára. Az előttünk álló uniós ciklusban Magyarország közvetlen támogatási keretének maximum 2 százalékát, továbbá a Vidékfejlesztési Program keretének várhatóan mintegy 6 %-át is a fiatal gazdák támogatására fordítja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?