Mit tartogat a jövő mezőgazdasága (x)

agrarszektor.hu
Milyen kihívások előtt áll a hazai agrárium, és hogyan illeszkedik ez az uniós keretekbe? Milyen fejlesztési irányai és műszaki lehetőségei vannak a mezőgazdaságra alapozott energiatermelésnek? Hogyan lehet a precíziós gazdálkodás a környezetvédelem egyik hatékony eszköze? Miért fontos a helyspecifikusság? Milyen volt a kispesti traktorgyártás fénykora? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ soron következő konferenciája, amelyet április 23-án rendeznek meg Gödöllőn.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet konferenciát rendez "Környezetvédelmi és Energetikai Kihívások a mezőgazdaságban" címmel április 23-án Gödöllőn. A szakmai programot - a tavaszi mezőgazdasági munkák megkezdésének szimbólumaként - hagyományos traktorkiállás követ, az egész napos rendezvény pedig a Föld napjának jegyében telik majd, számos szabadtéri, interaktív és családi programmal.

A fenti kérdésekre a NAIK kiváló előadói adják meg a választ. Miről lesz szó?

Dr. Balla István, a SZIE MKK NTTI és a NAIK MGI tudományos munkatársa a precíziós gazdálkodás és a környezetvédelem fontos kapcsolatára hívja fel a figyelmet előadásában. A precíziós gazdálkodásnak sokféle megfogalmazása él a köztudatban, de minden definíciónak közös eleme a "helyspecifikusság". A precíziós mezőgazdaság leegyszerűsítve a változó termőhelyi feltételekhez igazodó gazdálkodási rendszer, amely fokozottan szem előtt tartja a környezetvédelem aspektusait, miközben a legmodernebb technológiát alkalmazva a termelés hatékonyságának növelését célozza meg. A környezetvédelem szemszögéből a precíziós mezőgazdaság legfőbb előnyei az üzemanyag-, műtrágya- és növényvédőszer-felhasználás mérséklése, mely a környezet terhelését csökkentve optimalizálja a költségeket.

Dr. Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. igazgatójának előadása az előttünk álló hazai kihívásokat világítja majd meg az Európai Uniós stratégiák tükrében. A prezentációban általánosan a környezetvédelem, részletesebben a hulladékgazdálkodás, a levegőtisztaság-védelem és a klímavédelem területén ránk váró kihívásokról és feladatokról lesz szó, felhívva a figyelmet ezen területek szoros összefüggésére és integrált kezelésének szükségességére. Az előadó kiemelten fókuszál a fenti területek és az energiagazdálkodás, energiaellátás kérdésének kapcsolatára, figyelembe véve a mezőgazdaság területén rendelkezésre álló lehetőségeket és célkitűzéseket.

Bácskai István, a NAIK MGI kutatási osztályvezetője a mezőgazdaságra alapozott energiatermelés fejlesztési irányai és műszaki lehetőségeiről beszél majd. A környezet-, hulladék- és energiagazdálkodási kérdések egyre fokozottabban jelennek meg mindennapjainkban, így kutatási és ipari együttműködések formájában megoldásokat kell keresnünk. Az előadásban bemutatásra kerülnek a mezőgazdasági termelésből kikerülő melléktermékekre és hulladékokra alapozott nemzetközi és hazai kutatási területek, technológia-fejlesztési irányok, azok eredményei és megoldásai annak érdekében, hogy szinergiát teremtsen a hazai kutató-fejlesztők és az ipari szereplők között.

Szabó László, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főmuzeológusa a kispesti traktorgyártás történet mutatja be, hiszen a kispesti Hofherr - Schrantz - Clayton - Shuttleworth Magyar Gépgyári Művek Rt. (HSCS) évtizedeken keresztül meghatározó szerepet játszott a hazai traktorgyártásban és a magyar mezőgazdaság erőgépigényének kielégítésében. Az 1924-ben elkészült első nyersolaj traktort számos, sajátfejlesztésű típus követett. Ez az ismert márkanév megérdemelt elismerést szerzett hazánknak a világ számos pontján.

Molnár István, az Agrár-Béta Kft. ügyvezető igazgatója a környezettudatos agrártermelést mutatja be egy hazai példán keresztül. Cége a hagyományos növénytermesztési aktivitással párhuzamosan kialakított egy komplex EnergiaFarmot, ahol mezőgazdasági tevékenységére alapozott megújuló energiatermelést végeznek. A farmon megtalálható biogázüzem, bioetanol gyár, valamint biomasszával működtetett hőközpont. Folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel biztosítják a hatékony energiafelhasználást. Az előadó sikereit jelzi, hogy a fenntartható gazdálkodás tematikájában már díjat is nyert.

 

A konferencia időpontja: 2017. április 23. (vasárnap)
A konferencia helyszíne: NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet, V. emelet (Gödöllő, Tessedik Sámuel utca 4.)

A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött.

 

A konferencia részletes programja:

10:00 - 10:30 Regisztráció

10:30 - 10:40 A résztvevők üdvözlése - Dr. Gulyás Zoltán intézetigazgató, NAIK MGI

10:40 - 10:50 Köszöntő - Dr. Gyuricza Csaba mb. főigazgató, NAIK

10:50 - 11:00 Megnyitó - Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter

11:00 - 11:15 Előttünk álló hazai kihívások az Európai Uniós stratégiák tükrében

Előadó: Dr. Béres András igazgató, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

11:15 - 11:30 A mezőgazdaságra alapozott energiatermelés fejlesztési irányai és
műszaki lehetőségei

Előadó: Bácskai István kutatási osztályvezető, NAIK MGI

11:30 - 11:45 Precíziós gazdálkodás, mint a környezetvédelem egyik hatékony eszköze

Előadó: Dr. Balla István tudományos munkatárs, SZIE MKK NTTI - NAIK MGI

11:45 - 12:00 Környezettudatos agrártermelés egy hazai példája

Előadó: Molnár István ügyvezető igazgató, Agrár-Béta Kft.

12:00 - 12:15 "Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth (HSCS) traktorok a két világháború között"

Előadó: Szabó László főmuzeológus, Magyar Mezőgazdasági Múzeum és
Könyvtár

12:15 Traktorkiállás - MÚLT és JÖVŐ

12:45 Szendvicsebéd

(A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.)


Regisztráció az alábbi e-mail címen: birta.diana@mgi.naik.hu
Jelentkezési határidő: 2017. április 19. szerda 12 óra

A rendezvényhez kapcsolódó szabadtéri programok: (10:00-15:00)
  • a NAIK kutatóintézeteinek bemutatkozása és termékbemutatói;
  • "Föld napi kavalkád": interaktív családi programok a NAIK MGI, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és
    Könyvtár, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Talajtani Társaság részvételével;
  • "Vidék Mustra" - a Magyar Piac Szövetkezet szervezésében, hazai termékek kóstolója és vására;
  • betekintés a NAIK MGI gép- és eszközparkjába.
A rendezvény médiatámogatója az

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02