Nagyon belenyúltak ebbe a százmilliárdos pályázatba Lázárék

agrarszektor.hu
Számos lényeges ponton módosította a Miniszterelnökség azt a 151 milliárd forintos pályázatot, amelyet még tavaly december végén jelentetett meg élelmiszeripari fejlesztésekre az 1300 milliárd forintos Vidékfejlesztési Programban. Az agrárszektor.hu összeállításából kiderül, melyek voltak a legfontosabb változtatások.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több ponton módosult az a pályázati felhívás, amelyet a Miniszterelnökség még tavaly december 28-án jelentetett meg az élelmiszeripar fejlesztésére a magyar Vidékfejlesztési Programban. A "mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése" című felhívással mintegy 151 milliárd forintot szánnak élelmiszeripari beruházásokra.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára, ahol vezető agár- és élelmiszeripari szakértők külön szekcióban vitatják meg a hazai élelmiszeripar piaci kihívásait és fejlesztési lehetőségeit. Az ágazat rég nem látott lehetőségek előtt áll, ne maradjon le róla!

A Miniszterelnökség február elején gyors egymásutánban kétszer is korrigálta a felhívást. Az első változtatás február 5-én, a második február 9-én jelent meg. A módosítások közül a február 5-i tartalmazza a lényeges korrekciókat, míg a második technikai jellegű változtatásnak tekinthető.

A február 5-i, tartalmi módosítás részeként változott a beadási határidő, pontosították és egyszerűsítették a felhívást, meghatározták a monitoring adatok körét, új értékelési rendszert alakítottak ki a foglalkoztatotti létszám növelésére, üzleti tervvel egészítették ki a mellékletet és az új munkahely fogalmának tisztázásával számos kiskaput zártak be. Emellett több más, kisebb változtatást is végrehajtottak.

A felhíváshoz kötődő eddigi fontosabb dátumok
2015. 12. 28. - A felhívás megjelenése
2016. 02. 05. - A felhívás módosítása, pontosítása, beadási határidő változása
2016. 02. 09. - Adminisztrációs hiba miatti technikai módosítás

Új beadási határidő

A változtatás értelmében a pályázatokat első körben 2016. február 25. és 2016. április 25. között küldhetik be elektronikus úton a pályázók. Ezt eredetileg február 15-től tudták volna megtenni, tehát a beadási lehetőség 10 nappal később nyílik meg. Ez jó hír lehet a potenciális pályázók számára, mivel így több idejük marad a felkészülésre, és a Miniszterelnökség közleménye szerint a módosítással éppen ezt is kívánták elérni.

Monitoring adatszolgáltatás

Az adatszolgáltatással érintett adatokat általában évente kell majd megadni, korszerűsítéseknél pedig visszamenőleg 3 évre referenciaként is fel kell majd tüntetni. A monitoring során meg kell majd adni a nettó árbevételt, az élelmiszer-feldolgozásból származó nettó árbevételt, a projekttel létrehozott munkahelyek számát, a kedvezményezettnél alkalmazott minőségbiztosítási rendszerre vonatkozó adatokat, a teljes és az élelmiszer feldolgozásra jutó munkaerő felhasználást, az energetikára vonatkozó adatokat, illetve egyéb információkat is.

Foglalkoztatotti létszám: új értékelési rendszer

A régi felhívásban az új munkahelyek kapcsán a plusz pontok a következőképpen jártak: egy új munkahely esetén plusz három pont, kettő vagy annál több munkahely esetén plusz hat pont. A probléma ebben az volt, hogy a munkahelyekre járó plusz pont független volt az elnyert támogatási összegtől. Tehát ha valaki ötvenmillió forint támogatást nyert el, akkor is kapott plusz pontot az új munkahelyekre, mint aki tízmillió forintnyi pályázati pénzzel hozta létre azt az új munkahelyet.

A módosítás pont ezen a gyakorlaton változtatott, így munkahely-teremtési szempontból hatékonyabbak lehetnek a pályázati pénzek. A plusz pontok most már függnek az elnyert támogatási összegtől.

Az új pontozási szempontok így néznek ki

- Több mint 50 millió Ft / új munkahely: 0 pont
- 10- 50 millió Ft / új munkahely: 3 pont
- Kevesebb, mint 10 millió Ft / új munkahely: 6 pont

Új munkahelyek fogalma

Pontosították a létrehozott új munkahely definícióját is. A változás kapcsán tetten érhető a kormányzat munkahelyteremtő szándéka, amely valódi munkahelyeket és új foglalkoztatottakat kell, hogy jelentsen. A megváltozott előírásból kitűnik, hogy sok kiskaput igyekezett bezárni a Miniszterelnökség. Az újonnan felvett munkavállaló például nem lehet a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban a támogatást igénylőnél kölcsönzött munkaerőként dolgozó munkavállaló. További feltétel, hogy a felvett munkavállaló legutolsó bejelentett munkahelye nem lehet a támogatást igénylő

- kapcsolt vállalkozásának,
- partnervállalkozásának, vagy
- természetes személy közeli hozzátartozójának többségi tulajdonában álló vállalkozásnak a megvalósítás helyszíne szerinti megyében működő telephelye.

Üzleti terv

A pályázati felhívás mellékletei közé bekerült az üzleti terv is. Ez egy sablon excel fájl, amelyet a kitöltési útmutató alapján kell majd kitölteni. Az üzleti tervre 55 pontot (a maximum 100 pontból) kaphatnak a pályázók, így fontos a minőségi üzleti terv.

Egyéb módosítások

A módosítás értelmében bővült az elfogadható minőségi rendszerek köre is, így elfogadható most már a Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díj (MAMD) is. Ez korábban nem szerepelt a felhívásban.

Az elszámolhatóság további feltételei fejezetrész is bővült. Például a tervezési dokumentációk kiállítási dátuma nem lehet korábbi, mint 2014. január 1. Ide került még bele a következő megkötés is: "a projekt részét képező gép/berendezés beszerzéséről szóló megrendelés/szerződés, az azokhoz kapcsolódó számla, egyszerűsített számla, előlegszámla vagy előlegbekérő kiállításának, teljesítésének és kiegyenlítésének dátuma nem lehet korábbi a támogatási kérelem benyújtását követő napnál."

A teljes élelmiszeripari felhívás ezen a linken is megtekinthető.

Hat újabb pályázat - 610 milliárdnál járnak
Hat újabb pályázati felhívás jelent meg február 9-én a Vidékfejlesztési Programban mintegy 138 milliárd forint keretösszeggel - közölte a Miniszterelnökség. A 2000 "lakos egyenérték" alatti települések autonóm és természetközeli szennyvízkezelési megoldásait 12 milliárd forint, a vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztését 26,9 milliárd forint szolgálja. A gazdálkodók a most megjelent pályázatoknak köszönhetően a Natura 2000 erdő-, valamint mezőgazdasági területek, illetve a természeti hátránnyal érintett területek számára nyújtott kompenzációs kifizetésekre is beadhatják kérelmüket mintegy 74,97 milliárd forint kimerüléséig. A mezőgazdasági biztosítási díjhoz 23,7 milliárd forint támogatást különített el a szaktárca. A most megjelent, illetve a korábbi felhívásokkal együtt a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Programban mintegy 610 milliárd forint pályázati forrást nyitott meg, és ez a 2014-2020 közötti uniós programozási időszakban rendelkezésre álló, 1300 milliárd forintos telje keretösszeg csaknem fele. A fennmaradó forrást - az éves fejlesztési keretben foglaltak szerint - még az idén kiírják. A megjelent felhívások a www.szechenyi2020.hu weboldalon találhatók meg.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?