2017. október 21. szombat Orsolya

Hírek - Agrár-vidék

Ők azok, akiknek igazán kedvezni akarnak Lázárék

Üzemmérettől függetlenül minden mezőgazdasági termelő pályázhat azokra a forrásokra, amelyeket az élelmiszer-feldolgozás fejlesztésére fordít a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Programban (VP). Az élelmiszeripari cégek közül viszont csak a mikro- és kisvállalkozások férhetnek be a VP-be, míg a közepes és nagyméretű vállalatok a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (GINOP), illetve nemzeti forrásokból kaphatnak támogatásokat. A kormány a VP-ből és a GINOP-ból élelmiszeripari fejlesztésekre összesen 300 milliárd forintot szán 2020-ig, amelyből a Miniszterelnökség az elmúlt év végén 151 milliárdos VP-forrásra jelentetett meg pályázati felhívást.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A legnagyobb nyertesei a mezőgazdasági termelők lesznek annak a 151 milliárd forintos vidékfejlesztési pályázati felhívásnak, amelyet az élelmiszer-feldolgozás fejlesztésére az elmúlt év végén jelentetett meg a Miniszterelnökség – állapította meg sajtótájékoztatóján Kis Miklós Zsolt, a tárca államtitkára. Egyénileg maximum 500 millió forintra lehet pályázni február 15-től, de összefogva (konzorciumban) legfeljebb 1,5 milliárd forintra is igényt tarthatnak a piaci szereplők.

Akik mezőgazdasági termelőnek minősülnek, üzemmérettől függetlenül pályázhatnak, de az élelmiszeripari cégek közül csak a mikro- és kisvállalkozások férhetnek be a VP-be. A közepes és a nagyméretű cégek a GINOP-ból, illetve a hazai költségvetésből kaphatnak majd forrásokat, de e támogatási konstrukciók részletei egyelőre nem ismertek. A kormány a VP-ből és a GINOP-ból élelmiszeripari fejlesztésekre összesen mintegy 300 milliárd forintot szán, amelyből a VP-forrás 206 milliárdot tesz ki. Ez utóbbi keretből írt ki 151 milliárdnyi támogatást 2015 végén a Miniszterelnökség.

A 151 milliárdos pályázati felhívás az értéknövelést és a piacra jutást segítő beruházásokra, illetve az erőforrás-hatékonyságot javító technológiai fejlesztésekre koncentrál. A tárca arra biztatja a gazdálkodókat, hogy lehetőleg összefogva, térségi-regionális feldolgozók létesítésére nyújtsanak be pályázatokat, mert „minél nagyobb egy feldolgozó, annál versenyképesebb lehet az árversenyben” - fogalmazott az államtitkár.

Ez volt az előző programban, ez lesz az újban
Száz százalékban felhasználta Magyarország a kifizetési szempontból tavaly zárult, 2007-2013-ra vonatkozó előző vidékfejlesztési program forrásait – jelentette be Kis Miklós Zsolt. Az elmúlt év nyarán elfogadott, 1300 milliárdos új VP-ben 2015 végéig mintegy 400 milliárd forintnyi új pályázatot jelentettek meg, bár a kormány eredeti ütemtervében 710 milliárdnyi kiírás szerepelt. Kis Miklós Zsolt tájékoztatása szerint az idei év első heteiben, hónapjaiban valamennyi tavalyra tervezett pályázati felhívást közzé teszik, sőt 2016 végéig minden további VP-pályázatot is megjelentetnek.


A gazdálkodóktól azt követelik meg, hogy legalább egy lezárt pénzügyi évük legyen és összárbevételük minimum 50 százaléka a mezőgazdaságból származzon. Általános előírás, hogy a támogatásintenzitás a közép-magyarországi régióban 40 százalékos, mindenhol másutt 50 százalékos lehet. A nyertes pályázóknak a fejlesztéseket legfeljebb két év alatt kell megvalósítaniuk és minimum öt évig kell fenntartaniuk. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke a napokban azt közölte, hogy a 151 milliárdnyi forrásból körülbelül 5 ezer pályázatot támogathatnak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu