Orbán: vidéki erőcentrumokat építünk ki

agrarszektor.hu
Jól halad Magyarország a "nagy vidéki erőcentrumok" kiépítésében - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, amikor "átadta" a Miniszterelnökség Kecskemétre költözött agrár-vidékfejlesztési államtitkárságát. Megállapítása szerint a főváros rendkívül fontos, de a vidéknek egyenrangú szerepet kell kapnia. Eldőlt, hogy a kormány 80-20 százalékos arányt alakít ki a kis- és nagybirtokok között, és ehhez igazítja az agrár- és vidékfejlesztési támogatások elosztását is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Miniszterelnökség Kecskemétre költöztetett agrár-vidékfejlesztési államtitkársága 1200 milliárd forintnyi fejlesztési forrást oszthat el a magyar vidék szereplőinek - jelentette ki az MTI szerint Orbán Viktor az államtitkárság átadásán. Nagyon kevés olyan hely van a magyar közigazgatásban, ahol akárcsak megközelítőleg is ekkora források felett lehetne rendelkezni - jegyezte meg a miniszterelnök.

Ezért is fontosak a fiatal gazdák

A miniszterelnök szerint az 1200 milliárd forintnyi forrásból az agráriumban működő kis- és középvállalkozások fejlesztésre 518 milliárd forintot, a fiatal gazdák támogatására 76 milliárd forintot szeretnének elkölteni."Fiatalok nélkül nincs mezőgazdaság (…), ha nem gondoskodunk arról, hogy a gyerekeink és az utánunk következő nemzedék belépjen a komoly tudással felvértezett nemzedékek sorába, akkor bizony az adott terület, jelen esetben e mezőgazdaság elenyészhet, vagy meggyengülhet" - fogalmazott a miniszterelnök.

 

 

 


MTI-fotó: Újvári Sándor

A miniszterelnök 2015-öt a mezőgazdaság szempontjából fontos évnek nevezte, amikor szavai szerint egy régi vitát próbálnak nyugvópontra juttatni a nagybirtok, kisbirtok, középbirtok kívánatos arányáról. Úgy fogalmazott: "eldöntöttük, hogy nyolcvan- húsz százalékos arányt hozunk létre a kis- és közepes birtok és a nagybirtok között, eldöntöttük, hogy a fejlesztési forrásokat összehangoljuk ezzel az aránnyal". A kormányfő utalt az államtitkárság felelősségére, amelynek, szavai szerint óriási szerepe lesz abban, hogy sikerül-e a vidékfejlesztési forrásokat "a kormányzat által meghirdetett, a parlament által megerősített eszmék és arányok mentén" felhasználni.

Jogos viták kísérik az átszervezést

Az államtitkárság Kecskemétre költözésével kapcsolatban kiemelte, hogy minden átszervezést "jogos viták kísérnek", ezért kiemelt gondoskodással kell dolgozni, "mert mindenki nagyítóval fogja figyelni a munkájukat". Orbán Viktor természetesnek nevezte, hogy a főváros rendkívül fontos, és megjegyezte, "senki nem akar főváros ellenes húrokat pengetni, mert ha van ország, ahol nincs ennek értelme, az éppen Magyarország". Hozzátette: Budapest a nemzet fővárosa, "amely nem csak a mai államhatárok közötti magyarság számára jelent fővárost" - tette hozzá.

A kormány álláspontja szerint, a "vidéknek egyenrangú szerepet kell kapnia", ezt szolgálja az államtitkárság Kecskemétre költözése is. Magyarország - tette hozzá a miniszterelnök - jól halad a nagy vidéki erőcentrumok kiépítésében. Az elmúlt "húszegynéhány év sikeres példájaként" említette Székesfehérvár, Debrecen, és Győr megerősödését. "A következő jelölt Kecskemét, Szombathely bontogatja szárnyait és várjuk, hogy Szeged és Pécs is feltámadjon" - sorolta, majd Miskolcot is megemlítette. Az erőcentrumoktól azt várja a kormány, hogy legyen termelési központ, legyen határozott és karakteres szellemi élete, ápolja a hagyományait és legyen vonzáskörzete.

Példa nélküli a kecskeméti költözés

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere példa nélkülinek nevezte, hogy a városban működő államtitkárságon fogják előkészíteni azokat a kormánydöntéseket, amelyek a "jelenünket és a jövőnket" maghatározzák. Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár az intézmény legfontosabb feladatának a vidék megerősítését, ezen belül a mezőgazdaság talpra állítását nevezte.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?