Sokaknak fizetniük kell? - Visszakérik a pénzeket

agrarszektor.hu
Vissza kell fizetniük a gazdáknak az igénybe vett agrár-vidékfejlesztési támogatások egy részét, amennyiben nem sikerült megfelelniük a pályázatukban vállalt feltételeknek - áll a Magyar Közlönyben megjelent miniszterelnökségi rendeletben. A tárca most ötven korábbi agrárjogszabályt módosított. A változtatások február 17-én léptek hatályba. A Miniszterelnökség szerint az új rendelkezések enyhítik, egységesítik és pontosítják a szankciókat, ezért a gazdák érdekeit szolgálják.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Miniszterelnökség ezzel a hiánypótló módosítással egészítette ki azokat a korábbi rendeleteket, amelyek az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló agrár-vidékfejlesztési támogatásokról szólnak. Egyúttal olyan visszafizetési konstrukciót alakított ki, amely akkor lép életbe, ha a gazdálkodók nem teljesítették a pályázati feltételeket.

A módosítás 50 korábbi tárcarendeletet érint - közölte az MTI. Az első, a visszafizetésről intézkedő változtatás az építéssel nem járó gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtandó támogatásokatszabályozó rendelethez kapcsolódik. Amennyiben az ügyfél üzemének mérete - a támogatási kérelem benyújtásának évétől számított negyedik évre - a pénzügyi tervben vállalt mérettől 30 százaléknál többel marad el, úgy köteles a 30 százalékot meghaladó elmaradáson túli minden százalékpont után, a támogatási összeg fél százalékát visszafizetni. A visszafizetés azonban nem lehet több a támogatás 15 százalékánál. Vagyis 60 százalékos elmaradásnál jár vissza a támogatás 15 százaléka.

A másik csoportot az állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtott támogatások alkotják, amelyeknél kevésbé szigorúak a nem teljesítés esetén alkalmazott szabályok. Ha a termelők a negyedik évben 30 százalékkal maradnak el a pénzügyi tervben erre az évre vállalt árbevételtől, úgy a 30 százalékot meghaladó elmaradáson túli minden százalékpont után a támogatási összeg fél százalékát kell visszafizetniük. A visszafizetett összeg azonban nem lehet több a támogatás 5 százalékánál.

Egy másik rendelet a kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtott támogatások feltételeire vonatkozik. Amennyiben a pályázatot igénybe vevő fél, a támogatási kérelemben vállalt átlagos alkalmazotti létszámnál kevesebbet foglalkoztat az üzemeltetési kötelezettség harmadik évétől, akkor - hiányzó foglalkoztatottanként - a támogatás 2 százalékát kell visszafizetnie, de a visszafizetés nem lehet több 300 ezer forintnál.

A határozat kiegészíti a fiatal gazdálkodóknak szóló pályázatot is. Amennyiben a fiatal vállalkozó üzemének mérete a negyedik évre vállalt mérettől 20 százaléknál többel marad el, úgy a 20 százalékot meghaladó elmaradáson túli minden százalékpont után, a támogatási összeg fél százalékát kell visszafizetnie. Azonban a visszafizetés nem lehet több a támogatás 15 százalékánál.

A tegnap óta életbe lépett szabályozás a fentieken túl a támogatott gazdaságok adatszolgáltatásának formáiról is rendelkezik.

Enyhített, egységesített és pontosított a Miniszterelnökség
A módosítás enyhíti, egységesíti és pontosítja a szankciókat, illetve maximálja a visszafizetendő összeget - hangsúlyozza közleményében a Miniszterelnökség. Az enyhítés nem csak a támogatási, hanem a fenntartási időszak szankcióira is vonatkozik, és egyaránt kiterjed a folyamatban levő, valamint a jogorvoslattal érintett eljárásokra.

Enyhülnek például az elszámolási kötelezettség általános eljárási szabályai, így több száz folyamatban lévő ügy kaphat kedvező elbírálást, és az ügyfelek kihasználhatják a még hátralévő megvalósítási és utolsó kifizetési kérelem benyújtási időszakot. A folyamatban lévő másodfokú vagy bírósági eljárásokra átmeneti rendelkezés vonatkozik, így a gazdálkodókat akkor sem éri hátrány, ha a döntéshozatalig lejár a megvalósítási határidő vagy éppen túl kevés idő jutna a megvalósításra. Ennek köszönhetően az érintettek hatékonyabban használhatják fel a rendelkezésükre álló forrásokat és teljesíteni tudják pénzügyi kötelezettségeiket.

Bizonyos fogalmak módosításával, pontosításával a gazdálkodókra lényegesen kisebb teher hárul, mentesülnek az indokolatlan büntetések megfizetése alól, hozzájárulva így versenyképességük erősítéséhez.

Az utolsó kifizetési kérelmek benyújtásával kapcsolatos felesleges előírások is módosultak, a gazdák számára követhetőbbé váltak. Ezáltal a kérelmek feldolgozásának folyamata is egyszerűbbé válik, kevesebb ellenőrzési pontot tartalmaz. A gazdálkodók eddig sokszor aránytalan terhein az egyes jogcímrendeletek technikai módosításai is egyszerűsítenek.

A rendeletek módosítása a gazdák támogatása mellett hozzájárul a 2007-2013 közötti ciklusban lekötött, Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból kifizetett pénzösszegek optimálisabb felhasználásához is - hangoztatja közleményében a Miniszterelnökség.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03