Ukáz a kincstárnak: Lázárék nagyon felpörgetnék saját döntéseiket

Nyár végére meghozza a támogatási döntéseket a legnagyobb beruházási pályázatoknak számító élelmiszeripari, kertészeti és állattenyésztési kiírásoknál a Vidékfejlesztési Programban (VP) az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség. A kormány az idén csaknem 300 milliárd forint kifizetését irányozta elő az 1300 milliárd forintos VP-ben. A 2015 augusztusa óta futó programban eddig összesen 100 milliárd forintot fizettek ki, de ennek nagy része a 2007-2013 közötti, előző vidékfejlesztési programból származó áthúzódó kötelezettség volt.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Prioritási listát határozott meg a Magyar Államkincstár (MÁK) és a megyei kormányhivatalok számára a Miniszterelnökség, hogy fel lehessen gyorsítani a VP-s beruházási pályázatok értékelését - közölte egy háttérbeszélgetésen Kis Miklós Zsolt, a tárca államtitkára. A Lázár János vezette minisztérium a VP kapcsán a beruházási pályázatoknál kapta a legtöbb kritikát amiatt, hogy a támogatói döntések meghozatalához szükséges úgynevezett jogosultsági ellenőrzések lassan haladnak. Az Európai Bizottság a magyar VP-t 2015 augusztusában fogadta el, a Miniszterelnökség pedig a beruházási pályázatokat tavaly jelentette meg, a legtöbb kiírásnál azonban a támogatói döntések még nem születtek meg.

Hibáztatják a mára megszűnt MVH-t is

A tárca a késlekedésért részben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt hibáztatja, amely tavaly év végéig a kifizető ügnyökségi feladatokat látta el.

 A szervezetet a kormány idén január elsejétől jogutódlással megszüntette, miközben feladatait a MÁK-hoz és a megyei kormányhivatalokhoz helyezte. Azóta a jogosultsági ellenőrzéseket a kormányhivatalok végzik, majd továbbítják a pályázatokat a kincstár központi szervezetéhez, amely átadja azokat tartalmi értékelésre az irányító hatósági funkciókat ellátó Miniszterelnökségnek. A tárca a tartalmi értékelés után hozza meg a támogatói döntéseket.

A kiemelten kezelt kiírások közül az élelmiszeripari pályázat első szakaszának támogatói döntései még áprilisban megszülethetnek - mondta Kis Miklós Zsolt. A 141 milliárd forintos keretre összesen 276 milliárd forintnyi igény érkezett, amelyből a most elbírálás alatt álló első szakaszra 126 milliárd jutott. Az államtitkár szerint azonban sokan feltűnően kis árbevételű, újonnan létrehozott cégekkel akartak nagy támogatáshoz jutni, ezért a tárca az ilyen pályázatokat kockázatosaknak minősíti, és várhatóan nem ítél meg számukra támogatásokat. A minisztérium minden esetben így dönt, ha a projektköltség több mint ötszöröse a pályázó társaságok árbevételének. Emiatt az élelmiszeri pályázat szintjén 80-100 milliárd forintnyi igény minősülhet majd kockázatosnak - tette hozzá Kis Miklós Zsolt.

Nyár végére meglehetnek a támogatói döntések

A tárca prioritási útmutatója szerint a kormányhivataloknak és a kincstárnak "következő csomagokként" a kertészeti, majd az állattenyésztési beruházási pályázatokat kell kiemelten kezelniük

,amelyek szintén több tízmilliárd forint támogatási összegű kiírásoknak minősülnek, és a túljelentkezések miatt még korábban fel is kellett függeszteni azokat. Az államtitkár szerint az intézkedésekkel az élelmiszeripari, a kertészeti és az állattenyésztési pályázatoknál a nyár végéig meglehetnek a támogatói döntések.

A minisztérium most végzi a településképet meghatározó, 26,9 milliárdos vidékfejlesztési pályázat tartalmi ellenőrzését is, és itt várhatóan májusban hozza meg a támogatói döntéseket. Emellett befejeződtek a jogosultsági ellenőrzések a nem beruházási kiírásnak számító agrár-környezetgazdálkodási program (akg) második, 40 milliárd forintos pályázatánál is, így a tárca a közeljövőben itt is támogatói döntéseket hozhat. Nem biztos ugyanakkor, hogy a döntésekről minden termelő értesül az idei egységes támogatási kérelmek május 15-i, szankciómentes beadási határidejének lejárta előtt. A gazdálkodók azonban szankciómentesen előre beírhatják kifizetési igényüket akkor is, ha az akg-s támogatói döntésről a kérelembenyújtásig nem kapnak értesítést - húzta alá az államtitkár.

Minden tervezett pályázat megjelent

A Miniszterelnökség március 31-ig valamennyi tervezett pályázatot közzétett a VP-ben. Ez összesen 68 kiírást jelent, de néhány lehetséges intézkedést - mint amilyen például a minőségbiztosítási rendszerek, vagy a jövedelemszabályozás támogatása - nem hirdettek meg. Eddig összesen 28 pályázatot zártak le 814 milliárd forint összegben, míg most 23 kiírásra lehet pályázni 300 milliárdos kerettel. További 17, összesen mintegy 174 milliárd forintos kiírásra még nem lehet benyújtani pályázatokat.

A tárca eddig 450 milliárd forintnyi kötelezettségvállalást tett, de a kifizetések elmaradnak a várttól. Az 1300 milliárdos VP-ben eddig összesen 101 milliárd forintot fizettek ki

,és ennek jó részét nem az új pályázatokból származó, hanem a 2007-2013 közötti Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból (ÚMVP) áthúzódó kötelezettségek tették ki. A kormány 2016-ra 200 milliárd forintos kifizetést irányzott elő, amely így nem teljesülhetett. A kabinet 2017-re 300 milliárdos, szintén "ambiciózusnak" tartott kifizetési tervet állapított meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43