Vége! - Befejezik a földárveréseket

agrarszektor.hu
Lezárja a kormány az állami földárveréseket, a 270 milliárd forintos várható bevételt pedig az államadósság csökkentésére fordítja. A Földművelésügyi Minisztérium szerint továbbra is az a cél, hogy a kisüzemek-nagyüzemek aránya 80-20 százalék legyen a korábbi 50-50 százalék helyett.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A "Földet a gazdáknak programban" lebonyolított nyilvános árveréseken 30 ezer földműves juthat piaci áron földtulajdonhoz, köztük több mint 1200 fiatal gazdálkodó - áll a tárca közleményében. A 290 ezer hektár meghirdetett földterület közel 70%-a így talál gazdára. A nem értékesített földek az állam tulajdonában maradnak.

Az árverési vevők 99 %-a 150 hektár alatti területre licitált sikeresen, ez több mint 8600 földterültet érint. Az árverési vevők 65 %-a 50 hektár alatt, 50 %-a pedig 20 hektár alatti földtulajdonra licitált, és mindössze 9 % az, aki több, mint 100 hektár feletti földtulajdont szerezhet.

A gazdák piaci áron - 1,4 millió Ft/hektár átlagáron - a 2015-ös évi országos termőföld átlagárnak közel a duplájáért vásárolták meg a földet. A törvényjavaslatok értelmében a kormány lezárja a földárverési eljárásokat, de a "Földet a gazdáknak programon" belül a 3 hektár alatti földek értékesítése és a haszonbérbe adások tovább folytatódnak. A földárverésekből az államnak mintegy 270 milliárd forint bevétele származik, amelyet a kormány az államadósság csökkentésére fordít.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?