Heti fókusz: Stop stressz! (x)

PR2024. február 27. 15:05

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is. Az abiotikus stresszhatások csökkentése termésmeghatározó tényező, ezért mindenképpen érdemes vele foglalkozni. A praktikus tanácsokkal övezett megoldásokat Rácz Tibor, Takács Attila, Lengyel József és Papp Zoltán ismertetik.

Rácz Tibor Takács Attila Lengyel József Papp Zoltán
FMC-Agro Hechta Natur Agro Syngenta

 

Rácz Tibor

FMC-Agro

Hogyan meneküljünk előre a mostani nehéz gazdasági helyzetben? Hogyan segítsük legegyszerűbben növényeink fejlődését? Miért fontos növényeink kondicionálása és stressz elleni védelme? Cikkünkben ezekre a kérdésekre is választ kaphat!

A piaci körülmények alakulása miatt nagy szükség van a jó minőségű, bő termésre, aminek eléréséhez gazdaságos technológia szükséges, ahol lehet takarékoskodva (pl. a munkamenetek száma, készítmények keverhetősége stb.). Így előtérbe kerülnek a „többfunkciós”, jól keverhető, könnyen technológiába illeszthető anyagok.

A RhizoMagic™ stresszoldó, növénykondicionáló és levéltrágya megfelel a többfunkciós meghatározásnak, jól keverhető gyomirtó, rovar- és gombaölő szerekkel egyaránt, így jól illeszkedik a kalászos és a repce növényvédelmi technológiájába.

Az elmúlt években már számos stresszhelyzetben bizonyított, illetve stresszmentes állományokban is mérhető volt a termésnövelő és egyben fokozott figyelmet érdemlő minőségjavító hatása. A gyakorlati tapasztalatokról részletes információkat talál a RhizoMagic™ Online Tudástárban, melyek közül e cikkben néhány példát emeltünk ki.

Őszi búza állományjavítás (Kálmánháza, 2023)

A gyengélkedő, sárguló búzában Kálmánházán is kipróbálták a RhizoMagic™ növénykondicionálót 2 l/ha dózisban, majd alig 2 hét múlva elégedetten tapasztalták az állomány pozitív változását 2023. április 5-én. Olyan területeken is szépen fejlődött az állomány, ahol mindig gyenge, sárga szokott lenni.

Őszi árpa technológiai üzemi tapasztalat (Szentmártonkáta, 2022)

A Pointer® Star gyomirtóval egymenetben kijuttatott 2 l/ha RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló szer 1,6 t/ha termésnövekedéssel együtt minőségjavulást, hektolitersúly-emelkedést is eredményezett a szentmártonkátai üzemi kísérletben.

Őszi búza kondicionáló összehasonlító vizsgálat (Kompolt, 2022)

A MATE kompolti kísérleti üzemében beállított összehasonlító vizsgálatban 2022-ben az egyszer kijuttatott RhizoMagic™ kezelés adta a legnagyobb termést még az aminosavat és összetett mikroelemet tartalmazó konkurenst (Standard 2) is megelőzve az aszályos esztendőben!

Növénykondicionálás és stresszoldás őszi káposztarepcében (Tiszavasvári, 2021-22).

Az őszi vetés után csapadékmentes időjárási körülmények között nehezen kelő állományt a RhizoMagic™ növénykondicionáló segítette az őszi megerősödésben, így 50 centiméteres gyökérzettel mehetett a télbe. A tavaszi esőhiány újabb nehézségeket okozott a növény fejlődésében, de újabb tavaszi RhizoMagic™ biostimulátor kezeléssel megfékezték a növényt érő aszálystresszt és a szezon végén sikerült a repcét 4,2 t/ha termésátlaggal betakarítani. További részletek megtalálhatók a RhizoMagic Tudástárban (lásd keretes írásunkat)!

Növénykondicionáló összehasonlító üzemi vizsgálat repcében (Bugaszeg, 2022)

A Balaton Agrár Zrt. 20 ha-os tábláján két növénykondicionálót hasonlítottak össze. A 2-2 azonos időpontban kijuttatott készítmény után a betakarítás hozamtérképes kombájnnal történt. A kapott színezés jól mutatja, hogy a RhizoMagic™ alkalmazása után voltak magasabb termésátlagok a táblán belül.

www.fmcagro.hu

 

Takács Attila

Hechta

Az idei évben a tél igen enyhére sikeredett. Több alkalommal a hómérséklet elérte februárban a 15 C°-ot, majd a következő héten -4 C° körüli hőmérsékletek következtek. Ha ez így folytatódik, akkor már a kora tavasszal fagykárokra számíthatunk.

A fagy hatására az állományok, fajtától függően kisárgulhatnak, növekedésük megáll. Az őszi búzák és árpák esetében is több fajtánál a növekedés leállása, elfagyott levélvégek megjelenése jelzi a fagykár fellépését. A búzafajták között a stresszhatások esetében a fajtaérzékenység különböző lehet. Őszi káposztarepcében a kora tavaszi fagyok a szár felrepedését okozzák. Ekkor a felrepedt szárnál a főszár elkanyarodik, majd a további növekedéskor eltörik és így a főszár termése elvész.

Szántóföldi növényi kultúrákban fagykár esetén, az új levélzet minél gyorsabb kifejlődéséről kell gondoskodni. Az új levélzet kifejlődését Amalgerol® 3-4 l/ha vagy Amalgerol® Essence 2 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő. Az Amalgerol® fokozza a növények növekedési erélyét, az új hajtások kifejlődése gyorsabb lesz, így a növény hamarabb rendelkezik megfelelő levélfelülettel a további növekedéshez és a termés kineveléséhez. AÖP: 1 pont.

www.hechta.hu 

 

Lengyel József

Natur Agro

A mezőgazdaság és az élelmiszertermelés szempontjából kulcsfontosságú a kultúrnövények sikeres termesztése és az ezekből származó hozamok megfelelő szinten tartása. A termésmeghatározó tényezők között az éghajlati viszonyok változása kiemelkedő szerepet játszik, különösen az aszály és a fagykár szempontjából. Ezek az abiotikus stresszhatások jelentős kihívásokat jelentenek a növények számára, de a megfelelő kezeléssel és a környezeti tényezők megértésével lehetőség nyílik a terméshozam optimalizálására és a minőség növelésére. Az éghajlatváltozás hatására ezek a stresszhatások egyre gyakoribbak lehetnek, ami további kihívások elé állítja a mezőgazdasági termelőket. Célunk most annak megértése, hogyan tudjuk befolyásolni a kalászosok és a repce regenerálódását, különös tekintettel az évjáratok változásaira.

A búza aszályra érzékeny periódusa egybeesik az intenzív tápanyagfelvétel időszakával, ami a szárbaindulással kezdődik és a kalászolás időszakáig eltart. Ilyenkor a kultúrnövények stresszhatásának kezelése és a terméshozam optimalizálása érdekében fontos megérteni a növények stresszválaszát és az ehhez kapcsolódó biokémiai folyamatokat. Ma már rendelkezésünkre állnak olyan készítmények, amelyek képesek a különböző növényi fiziológiai folyamatokat szabályozni és befolyásolni, ezzel növelve a toleranciát az abiotikus stresszekkel szemben. Mindez jelentős mértékben megváltoztatja a növény anyagcsere-folyamatait, amely a stresszfaktor erősségétől és tartamától függően mindig terméscsökkenést és/vagy minőségromlást okoz. A növényeket ért stresszhatás során a biostimulánsok által aktivált anyagcsereutak kiemelkedhetnek, és segíthetnek a növényeknek alkalmazkodni, majd legyőzni vagy késleltetni a legkritikusabb időszakokat. A búza és a repce is tavaszi regenerálódási időszakban érzékeny leginkább a fagyra. Ideális esetben a felmelegedés és a fejlődés kezdete fokozatosan követi egymást. Sajnos az utóbbi években többször volt rá példa, hogy a februári meleget követően márciusban visszatérnek a fagyos napok. Ilyenkor a növényeket ért stresszhatás nagy energiafelhasználást vesz igénybe. A növények ilyenkor olyan makromolekulákat szintetizálnak, amelyek segítenek átvészelni ezt az időszakot. Ez komolyabb inputanyag-felhasználással jár, amit a növény vagy a környezetből vesz fel, vagy mi adjuk oda neki. Ha levesszük a növények válláról a terhet és átvesszük az irányítást, - amivel kvázi utasítást adunk a növénynek arról, hogy az éllettani folyamatait regenerálódásra fordítsa -, akkor lehetőség nyílik a növények számára, hogy hatékonyabban reagáljanak a stresszhelyzetekre, és jobban alkalmazkodjanak a környezeti változásokhoz.

A Natur Agro lombkezelési technológiájában különös szerepet tölt be az algákat tartalmazó Natur Plasma "T" koncentrált biostimulátor, vagy töményebb változata a Natur PlasMAX. A szervesanyag tartalmú lombtrágyáktól eltérően a biostimulátorok nem a növény közvetlen tápanyag-ellátottságát javítják, hanem a bennük lévő bioaktív anyagok (pl. hormonok, vitaminok, aminosavak) a növénybe jutva segítik a növények harmonikus fejlődését. Támogatják a fejlett gyökérzet és markánsabb zöldtömeg kialakulását.

Natur Active komplex lombtrágyánk azokat a fontos makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazza, melyek meghatározóak a növények fejlődésében, MONO-adalékaink pedig megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet, mellyel az állománykezelések - akár levélanalízis-szolgáltatásunkra alapozva - kiegészíthetők, megfelelő alkalmazásukkal a kezelés célzottá, még hatékonyabbá válik. Natur Power termékünk ötvözi biostimulátorunk és komplex lombtrágyánk tulajdonságait.

Termékeink hatékonyságát szántóföldi kísérleteink is bizonyítják. 2023-ban magas termésszintet értünk el őszi búzában Nyáregyházán: az állomány egyszeri Natur Power lombkezelést kapott zászlóslevél-kiterülésekor. A kezeletlen kontroll parcellához képest 12,1%-os terméstöbbletet tudtunk realizálni, a kezelés jövedelme pedig hektáronként 48 498 Ft volt.

   

Szintén a tavalyi évben értünk el 8,1%-os terméstöbbletet repce kultúrában Nagyrábén, egyszeri Natur Power-lombkezeléssel. A kezelés jövedelme 32 848 Ft/ha volt.

   
www.naturah.hu 

 

Papp Zoltán

Syngenta

Az őszi vetésű növények sem mentesek a stressztől. Bár a tenyészidőszak vége fele már a hőségre is számítani lehet, ez általában már nem befolyásolja a vegetatív és a generatív fejlődést, de az érésre még lehet negatív hatással. A tavaszi időszakban azonban számos olyan környezeti vagy emberi hatás érheti az állományokat, amelyek káros hatással van a fejlődésre, a termésre vagy a minőségre.

 

A környezeti tényezők közül a korai kitavaszodás miatt bekövetkező erőteljes fejlődéskor érkező hidegbetörés által okozott fagykárokat érdemes megelőzni megfelelő stresszkezelő készítménnyel. Kalászos gabonákban okozott kár a növények fejlettsége okán kevésbé jelentős (bár látványos), viszont repcében gyakran zöldbimbós vagy virágzó az állomány a stressz bekövetkeztekor. Ilyenkor egy hirtelen hidegbetörés komoly fagyokkal jelentős károkat képes okozni a virágzó állományokban.

A változó klímánkon egyre gyakrabban előforduló jelenség a február és április közötti időszakban tapasztalható száraz, akár aszályos időjárás. Ilyenkor különösen a sekély gyökérzetű kalászos gabonák szenvedhetnek, amely a periódus hosszától függően jelentős termésdepressziót is okozhat. Ezt az időszakot is érdemes valamilyen biostimulátor készítménnyel lefedni, amellyel csökkenthető a növényre gyakorolt negatív hatás.

A stresszkezelésben érdemes megkülönböztetni két fontos területet. Az egyik az előrejelezhető, a kultúrnövény számára kedvezőtlen időjárási tényezők elleni védelem. Itt a stresszhelyzet bekövetkezte előtt pár nappal kezelve készítjük fel a termesztett növényünket a kedvezőtlen külső körülményekre. A másik helyzet, amikor egy hirtelen, akut stressz jelentkezik, ami után a minél gyorsabb regeneráció a cél. Ekkor egy olyan összetételű terméket érdemes választani, amely rendelkezik a gyógyulást felgyorsító tulajdonságokkal.

A Quantis nevű biostimulátor összetétele miatt kiválóan alkalmas a várható stresszhelyezetek megelőzésére, illetve azoknak a negatív hatásainak mérséklésére. A termék nagy arányban tartalmaz széntartalmú vegyületeket (elsősorban cukrokat), emellett számos hasznos aminosav és fontos tápanyag is van a termékben. Külön kiemelendő magas kálcium tartalma, amely a stresszjelzés elindításának folyamatában esszenciális. Szintén jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, amely az élettani folyamatok mellett a stressztoleranciában játszik jelentős szerepet. Átlagosan 2% aminosav tartalma, ebből 0,4-0,6% szabad aminosav. Magas aszparaginsav-, glutaminsav- és alanin koncentráció jellemzi, de ezen kívül tartalmaz még többek között prolint és glicint is. Ezek a fehérjeszintézishez fontos, továbbá antioxidáns és kelátképző hatásúak, valamit ozmoprotektánsként is működnek. A Quantis a stressz bekövetkezte előtt alkalmazva, a benne található összetevőinek köszönhetően képes aktiválni a sejtrendszert (géneket és az anyagcsere folyamatokban szerepet játszó védekezési útvonalakat). Amikor stressz lép fel a Quantis összetevőinek hatása először a sejtek és a szervek szintjén jelentkezik és fiziológiai szinten mérhető, ami a hozam fenntartását, javulását eredményezheti.

A Quantis bármilyen szántóföldi kultúrában kijuttatható 1-2 alkalommal 2,0-3,0 l/ha dózisban. A felhasználás ideje a kultúrnövény korai fejlődésétől a virágzásig terjed, de minden esetben célszerű a stresszhelyzet bekövetkezte előtt 2-3 nappal kijuttatni. Így biztosítható, hogy a növény a leginkább felkészüljön a számára kedvezőtlen időszakokra.  Gombaölő, rovarölő szerrel vagy regulátorral, levéltrágyával, nitrogénmegkötő készítménnyel egymenetben kijuttatható. Gyomirtószerrel, különösen ALS hatásmechanizmusú hatóanyagot tartalmazó készítménnyel nem javasoljuk az együttes kijuttatást. A Quantis használata az AÖP programokban 1 pontot ér!

www.syngenta.hu 
Címkék:
repce, fagykár, kalászos, stressz, heti fókusz,