Heti fókusz: Terbutilazin-mentes gyomirtás kukoricában. Mennyire hatékony? (x)

PR2024. március 26. 07:15

Az Európai Unió előírásainak megfelelően  bármely terbutilazin hatóanyagot tartalmazó készítményt ugyanazon a területen hektáronként három évente egyszer, maximum 850 g terbutilazint tartalmazó dózisban lehet kijuttatni. A hatóanyagot helyettesítő megoldásokról és azok hatékonyságáról szakértők tájékoztatnak. A válaszokért kattintson a névre!

 

Nagy Lajos, Bayer Crop Science

Szerencsésnek mondhatja magát az, aki részt vehet, vagy közelről figyelhet egy olyan szakmai fejlesztő munkát, amit a Bayer az utóbbi évtizedekben végzett a kukorica gyomírtás területén. Érdekes és izgalmas, ahogy az újabb és újabb kihívásoknak kellett megfelelni, legyen az uniós szabályozás, új gyomnövények megjelenése, vagy technológiai változások.

A terbutilazin, amely kétségtelenül és nem ok nélkül az egyik legnépszerűbb kukorica gyomirtó szer hatóanyag, korlátozásának, esetleges kivonásának híre egyértelműen abba az irányba sarkalta fejlesztésünket, hogyan lehet megoldani a kukorica gyomirtását e nélkül a hatóanyag nélkül. A Bayernek is van terbutilazonos kombinációja a piacon, az Aspect T, ami egy flufenacet nevű egyszikűirtó partnerhatóanyagot is tartalmaz. Mint kombinációs partner, szélesítheti a meglévő termékeink hatásspektrumát. Eltérő hatásmódja miatt adhat eszközt a rezisztenciára hajlamos fajok visszaszorítására, vízoldhatósága miatt növelheti - főleg öntözött területeken - a kombinációk hatástartamát.

A technológiai fejlesztés folyamán cégünk a jól bevált szóló hatóanyagú készítményei mellé fokozatosan felsorakoztatta ezek tienkarbazon-metil hatóanyaggal kombinált változatait. Kísérleteinkből egyértelműen látszott, hogy ezt követeli meg a hazai gyomflóra és a technológia változása. Mit adhat egy szulfonil-karbamid hatóanyag a meglévő termékekhez?

Sorrendben először az Adengo került piacra, mely a korai posztemergens készítmények között szinte azonnal előkelő helyet vívott ki magának. Esetében a tienkarbazon-metil a kedvező vízoldékonysága és a hatásspektrumot kiegészítő tulajdonsága miatt került a termékbe. Ez a kiváló vízoldékonyság teszi lehetővé, hogy akár egy erősebb harmatra „megmozduljon” a herbicid és a kelőfélben lévő gyomok ellen kifejtse a hatását. A már kikelt egy- és kétszikű gyomokon a talajfelszín fölötti részeken keresztül hat. Kémiai tulajdonságai és hatásmódja markánsan kiegészíti az izoxaflutol hatását a HPPD-gátlókra toleráns gyomnövények ellen. Hektáronkénti adagja pedig lehetővé teszi megfelelő hatástartam elérését, akár öntözött területeken is. Széfener tartalmának köszönhető szelektivitása biztosítja, hogy hibridkukorica előállításban a kultúra alapherbicidje legyen.  

A Monsoon OD több mint 2 évtizede az árukukorica gyommentesítésének „igáslova”. Egyhatóanyagú, az első széfenerrel kombinált szulfonil-karbamid hatóanyagú, széles hatásspektrumú szelektív posztemergens gyomirtó szer. Egyetlen hibája, hogy a terméknek nincs hatástartama. A megfelelő kombinációs partner kiválasztását hosszas kísérletsorozat előzte meg. A folyamat végére a tienkarbazon-metil került ki győztesen, így született meg az azóta is népszerű Monsoon Active. A készítmény a legszélesebb hatásspektrumú gyári kombináció a kukorica posztemergens gyomirtására. Az új fejlesztésű ciproszulfamid széfenernek köszönhetően megfelelően szelektív áru- és silókukoricában egyaránt. „Nehezített” gyomosodási körülmények között akár fejlett gyomnövények ellen is biztosan teljesít. A készítményben kombinációs partnerként szereplő tienkarbazon-metil nem csak a hatásspektrum szélesítését hozta magával, hanem a csapadék hatására újra kelésnek induló nagymagvú, nehezen irtható fajok elleni hatástartamot is.

2007 óta a tembotrion hatóanyagú Laudis az egyik legismertebb és legsikeresebb készítmény a kukorica posztemergens gyomirtására. Szelektivitásának és hatásbiztonságának köszönhetően az egyik legszélesebb körben alkalmazható megoldás áru-, siló-, hibrid-, vagy akár csemegekukorica gyomirtására. Fejlesztőink éles szemét dicséri, hogy mák gyomirtására is engedélyezték. Talán nem túlzás az a megállapítás, hogy Laudis nélkül szinte elképzelhetetlen mákot termeszteni. A 2000-es évek óta egyre szélesebb körben alkalmazott HPPD-gátlók alkalmazásának köszönhetően számos vidéken felszaporodtak a hatásmódra toleráns fajok. Ide tartozik például a varjúmák, az ugari szulákpohánka, a kövér porcsin és ennek köszönhető a parti köles előretörése is, ami főleg az ország keleti részén okoz komoly problémát. Jó szemű felhasználók hamar kiszúrták, hogy a Laudis-nak is van hatástartama, csak kevésbé látványos, mint a hasonló termékeké. Már a fejlesztés korai szakaszában felmerült az igény, hogy a Monsoon active-hoz hasonlóan egy szélesebb hatásspektrumú, de markáns hatástartammal is rendelkező új gyomirtó szert hozzunk a piacra. Tienkarbazon-metil kiegészítéssel megszületett a Capreno, amely először az USA piacát hódította meg, majd Európában először, nálunk is stabilan megvetette a lábát. Ezzel, az ún. „mid-poszt” termék bevezetésével a Bayer új szegmenst nyitott a korai gyomkonkurencia kikapcsolásra, megerősített posztemergens hatékonysággal és sokkal jobb hatástartammal.

A felsorolt megoldások bárkit meggyőzhetnek arról, hogy megfelelő hatóanyagok és alkalmas fejlesztési koncepció esetén könnyű korrekt szakmai választ találni a terbutilazin korlátozásával járó kihívásokra.

Domokos Lajos, FMC-Agro

Az Európai Unió előírásainak megfelelően terbutilazin tartalmú gyomirtó szer csak minden harmadik évben használható ugyanazon a területen, növénytől függetlenül. Erre a kihívásra reagálva az FMC megalkotta terbutilazin-mentes gyomirtószer-csomagajánlatát kukoricában.

A Diniro® Flex csomag 4 hatóanyagot tartalmaz, ezzel megfelelően széles hatásspektrumot biztosít. A Diniro® gyomirtó szert egy teljes dózisú Successor® 600 gyomirtó szerrel egészítettük ki, amely a petoxamid-tartalmával hosszan tartó és széles spektrumú tartamhatást biztosítani elsősorban a magról kelő egyszikű és bizonyos kétszikű gyomok ellen is.

Ha ezt a magról kelő egyszikű gyomok elleni, nagyon markáns és hosszantartó talajon keresztüli hatást vizsgáljuk, óriási előnyt biztosít a termelőnek, hiszen a kukoricában fontos, hogy az olyan veszélyes, magról kelő gyomnövényeket, mint a kölest, a muhart, a kakaslábfüvet és a fenyércirkot a termelési szezon kezdetétől az egész vegetációs időszakban kiiktassuk a területekről. A Diniro® Flex csomag képes erre!

Technológiai tippekért és a hatékonysági példákért nézze meg az alábbi videót!

A megfelelő talajon keresztüli tartamhatás kifejtéséhez 10-15 mm bemosó csapadék szükséges 14 napon belül!

A kombináció hatóanyagainak tudása: a széles hatásspektrum, a megerősített egyszikűek elleni hatás, a szelektivitás, rugalmasság és talajon keresztüli hatása alapján elmondható, hogy egy biztos ponttal bővült a kukoricagyomirtószer-választék.

Molnár Szabolcs, Nufarm

A kukorica gyomirtása, bár rutinszerű feladatnak tűnik, mégis komoly kihívást jelent a gazdálkodóknak.

A talajművelésben bekövetkezett változások, a megváltozott gyomflóra, az egyre kiszámíthatatlanabb és szeszélyesebb időjárás, az elmúlt évek hatóanyag-kivonásai a kukorica gyomirtására is rányomták a bélyegüket. Az egymenetes pre- vagy korai posztemergens gyomirtások sikere sok esetben megkérdőjeleződik, és a csak posztemergens kezelések sem mindig adnak kielégítő eredményt. A technológia megválasztásánál akkor járunk el helyesen, ha a felhasználni kívánt készítményeket a területre jellemző gyomfajokhoz, azok keléséhez, fejlettségéhez igazítjuk. A sokféle faj közül az utóbbi időben az egyszikűek előretörése a legszembetűnőbb, melyek akár több hullámban is kelhetnek. Problémát jelenthet az is, ha a talajherbicidek nem kapnak elég bemosó csapadékot, ekkor a gyomok utánkelésére szinte biztosan számíthatunk. És nem szabad megfeledkezni arról a veszélyről sem, amit a gyomok herbicidrezisztenciájának kialakulása jelenthet.

Ilyen körülmények között felértékelődnek a rugalmasan, a gyomok keléséhez igazítható komplex gyomirtási technológiák, mint amilyenek a Nufarm Hungária Kft. által kínált megoldások. Azonban a hatóanyagok felhasználásának szabályai, lehetőségei sokat változtak az elmúlt években, és a termelőknek folyamatosan alkalmazkodniuk kell ehhez. Ilyen például a terbutilazin hatóanyag felhasználása is, melynek kijuttatható mennyiségét jelenleg háromévente egyszer, hektáronként 850 g mennyiségben határozták meg. Igyekszünk megfelelni kukoricatermesztő partnereink igényeinek, ezért ajánlatunkban megtalálható a terbutilazin hatóanyagot tartalmazó gyomirtási technológia, de azon partnereinknek is van ajánlatunk, akik mellőzni kényszerülnek ezt a hatóanyagot. Az előbbi igények kielégítésére a Tengeri Ikercsomagunkat ajánljuk, mely nevéből adódóan két fizikai csomagból áll, míg akik nem használhatják a hatóanyagot, azoknak a GoldCorn technológiai csomag lesz a megoldás, amely három terméket tartalmaz.

Ismerjük meg a GoldCorn technológiai csomag nyújtotta lehetőségeket!

A GoldCorn technológiai csomag alkalmazása három gyomirtó szer együttes felhasználását jelenti, és azon kukoricatermesztők számára ajánljuk, akik terbutilazinmentes gyomirtásban gondolkodnak. A technológiai csomag elemei a Kideka, az Ikanos és a Valentia.

A Kideka 100 g/l mezotriont tartalmaz. A plasztokinonbioszintézis-gátló (HPPD gátló) hatóanyagra jellemző, hogy az érzékeny gyomnövények a hatóanyag felvétele után kifehérednek, majd elpusztulnak. A mezotriont a gyomok levélen és gyökéren keresztül is felveszik. Elsősorban a magról kelő kétszikű gyomok ellen alkalmazható, de a fiatal, éppen kikelt kakaslábfüvet is gyéríti. A Kideka engedélyezett dózisa 0,5 l/ha, és kiválóan kiegészíti a másik két termék gyomirtó hatását, valamint tartamhatást is biztosít a mezotrion hatóanyagra érzékeny magról kelő kétszikű gyomokkal szemben.

Az Ikanos 40 g/l nikoszulfuron hatóanyaga a gyomnövényekben az aminosav-bioszintézis megzavarásával a fehérje-anyagcserét akadályozza. A nikoszulfuron alapvetően levélherbicid, de rendelkezik némi talajhatással is. Nem perzisztens, felezési ideje csupán 7-10 nap, ezért utóvetemény-hatással nem kell számolni. Felhasználása alapvetően a magról kelő egyszikűek ellen irányul, de néhány kétszikű gyom is érzékeny a nikoszulfuron hatóanyagra. Az Ikanos engedélyezett dózisa 1,0 l/ha. Fontos, hogy a kezelés időpontjában a magról kelő egyszikű gyomnövények a gyökérváltás előtt legyenek, ami azt jelenti, hogy leghatékonyabban 1–3 leveles állapotukban tudunk védekezni ellenük.

A Valentia gyomirtó szer 100 g/liter fluroxipir és 2 g/liter floraszulam hatóanyagot tartalmaz. A fluroxipir a légzés fokozásával auxinszerű tüneteket okoz, azaz hormonhatású hatóanyag. Hatását a magról kelő kétszikű gyomnövényekre fejti ki, de az évelők közül az aprószulák, a sövényszulák és a hamvas szeder ellen is igen hatékony. A floraszulam ALS gátló hatóanyag, és a fluroxipirhez hasonlóan szintén a levélen keresztül fejti ki hatását. A magról kélő kétszikű gyomnövények széles köre érzékeny a hatóanyagra. A Valentia engedélyezett dózisa kukoricában 1,35–1,8 l/ha.

A GoldCorn technológiai csomagban az Ikanos 1,0 l/ha, a Kideka 0,5 l/ha, a Valentia pedig 1,5 l/ha dózissal szerepel. A gyomirtószer-kombinációt a magról kelő egyszikű gyomok 1–3, a magról kelő kétszikű gyomon 2–4 leveles, a szulákfélék 15–20 cm-es hajtáshosszúságánál célszerű kijuttatni, így a három gyomirtó szer 4 hatóanyaga a tenyészidő során biztos és tartós gyommentességet biztosít (1. kép).

Gáspár Gergely, Sumi Agro

Miseran Flexx - hatás felpörgetve a varázsló csomagjában

A kukorica gyomirtása egyre nehezebb feladat. Folyamatosan szembesülünk a hatóanyagok kivonásával (pl. S-metolaklór), és a meglévők felhasználásának korlátozásával (terbutilazin). Őket a sorban hamarosan újabb hatóanyagok fogják követni. Ezért próbálkoznak a fejlesztők a meglévő hatóanyagok újszerű kombinációival, de a Sumi Agro Hungary Kft ehhez képest forradalmian új, egyedi megoldást kínál a kukoricatermesztők számára.

A 2024-ben forgalomba kerülő MISERAN FLEXX technológiai csomag nemcsak az engedélyezett hatóanyagok újszerű kombinációját jelenti, hanem egyúttal új hatóanyagot is hoz ebbe a szegmensbe: a klomazont.

A csomag elemei közül az új hatóanyagot az ISERAN nevű, új készítmény tartalmazza, melyben a klomazon a mezotriont egészíti ki. A klomazon karotinoid bioszintézis gátló hatóanyag, a klorofill pusztulását okozza a gyomnövényekben, melyek emiatt először kifehérednek, majd elpusztulnak. A klomazonra a selyemmályva az egyik legérzékenyebb gyomfaj, de segíti a kombinációs partnerek magról kelő egyszikűek (kakaslábfű, muhar- és köles fajok, magról kelő fenyércirok) és kétszikűek (libatop fajok, keserűfű fajok, disznóparéj fajok, parlagfű) elleni hatékonyságát, talajon és levélen keresztül egyaránt. Az eredményes talajhatás szempontjából fontos, hogy a klomazon már alacsonyabb mennyiségű bemosó csapadék (5-7 mm) mellett is hatékony.

Az ISERAN elsősorban a magról kelő kétszikűek ellen nyújt kiváló megoldást pre- és korai posztemergensen alkalmazva, a kukorica legfeljebb 3 leveles állapotáig. Az egyszikűek ellen azonban kiegészítésre szorul. Ezért a MISERAN FLEXX csomagban az ISERAN-t egy igazi varázsló segíti: a MERLIN FLEXX. Hatóanyaga, az izoxaflutol markáns hatással bír sok magról kelő egy- és kétszikű gyomfaj ellen. A megfelelő talajhatás kifejtéséhez szüksége van 10-15 mm bemosó csapadékra, majd az ezt követő újabb csapadékok hatására a hatóanyag még heteken keresztül képes újraaktiválódni. Ez teszi az egyik leghosszabb talajhatással, „visszanyúló hatással” bíró készítménnyé a MERLIN FLEXX-t. A biztonságos használatot pedig az egyedi széfener technológia teszi lehetővé: a készítményben levő ciproszulfamid megóvja a kukoricát a hatóanyag okozta károsodástól.

A MISERAN FLEXX csomagban két készítmény három hatóanyaga biztosítja a kiváló teljesítményt. Additív és szinergista hatásuk révén egyaránt erősítik, „felpörgetik” egymás hatását. Ezért a csomagban a készítmények az engedélyezett alacsonyabb dózisban is teljes értékűen, eredményesen működnek. A szinergizmus talajon- és levélen keresztüli hatásban egyaránt jelentkezik: az egyes készítmények hiányosságait a kombinációs partnerek kitűnően orvosolják. A csomag elsősorban a magról kelő gyomok ellen hatékony, de a már kihajtott mezei acat tövek ellen is markáns perzselő hatást tapasztaltunk. Az évelő fenyércirok növényeken hosszan tartó kifehéredés figyelhető meg, azok fejlődésükben jó ideig visszamaradnak.

A MISERAN FLEXX csomag változékony csapadékviszonyok mellett is hatékony. A klomazonnak, ahogyan említettük, kevesebb bemosó csapadék is elegendő. A mezotrion és az izoxaflutol 10-15 mm csapadéknál fejti ki hatását, de újabb csapadékok hatására az izoxaflutol révén a kombináció még sok héten keresztül biztosít megújuló hatást a gyomok ellen, ezáltal téve gyommentessé az állományt a teljes tenyészidőszakra.

A MISERAN FLEXX csomag elemei nem tartalmaznak terbutilazint, ami egyszerűsíti a helyzetet a vetésforgó összeállítását és adminisztrációt illetően is.

A csomag 4 liter ISERAN-t (0,66 l/ha) és 2 liter MERLIN FLEXX-t (0,33 l/ha) tartalmaz, mely így összesen 6 hektárra elegendő. Kijuttatható preemergensen, illetve korai posztemergensen, a kukorica 3 leveles állapotáig. A gyakorlatban klasszikus korai posztemergens kijuttatást ajánlunk, a kétszikű gyomok 2-4, az egyszikűek 1-3 leveles állapotáig, elsősorban magról kelő gyomokkal fertőzött területeken.

A MERLIN FLEXX és az ISERAN önállóan is megvásárolhatók. Az ISERAN-t ez esetben 1 l/ha dózisban célszerű kijuttatni, egyszikű gyomok ellen kombinációs partnereként pedig dimetanamid-p (pl. Click combi), petoxamid, vagy nikoszulfuron hatóanyagú készítmények használatát javasoljuk.

 

Papp Zoltán, Syngenta

Először is érdemes megnézni, mi az, amit a terbutilazin ad a gyomirtás sikeréhez. Ennek tudatában érdemes vagy lehet egyáltalán keresni azokat a megoldásokat, amelyek képesek pótolni a kérdéses hatóanyagot.

A hatóanyag egyik legnagyobb előnye a szelektivitás. A kukorica képes biológiailag lebontani a terbutilazint, így akár érzékenyebb hibridekben, csemegekukoricában, vetőmag-előállításban vagy popcorn kukoricában is használható. Kukoricán kívül napraforgóban és cirokban is alkalmazható. Nagy előnye a széles kijuttatási időintervallum, preemergensen, korai és akár kései posztemergensen is kijuttatható. Számos gyom ellen kihagyhatatlan elem. Elég csak a vadkenderre vagy a parlagfűre gondolni. De szintén nagyon jó hatékonyságú a disznóparéj, libatop fajok, fekete csucsor, csattanó maszlag, varjúmák vagy az egynyári szélfű ellen. Talajon keresztül is képes 4-6 hetes tartamhatást biztosítani. Posztemergensen kijuttatva erős perzselő hatást ad mind az egyszikű, mind a kétszikű gyomok ellen, amely tulajdonság a gyorsaságban jelentkezik. Kifejezetten szeretik használni a növényvédelmi szaktanácsadók. Ezekből a tényezőkből látszik, hogy nehezen pótolható hatóanyagról van. Sajnos ennyire univerzális megoldást nem lehet javasolni. Bizonyos készítmények rendelkeznek 2 vagy 3 előnnyel, de mindegyikkel sajnos nem.  

Portfóliónkban 3 olyan széles hatásspektrumú gyomirtó csomag van, amelyek képesek részben pótolni a terbutilazint.

Az egyik legszelektívebb megoldásunk a Camix Pro, amelyet takarmánykukorica mellett csemegekukoricában és vetőmag-előállításban is, de akár popcorn termesztésben is biztonsággal használhatunk. Preemergensen vagy korai posztemergensen is alkalmazható. Széles hatásspektruma mellett hosszú tartamhatás ad.

Az Elumis Bang szintén rendelkezik számos előnyös tulajdonsággal. Az egyik legszélesebb hatásspektrummal bír. A kezelést követően már néhány napon belül látványos, gyors hatás érhető el használatával. A magas mezotrion tartalom adja a hosszú tartamhatást. Kifejezetten alkalmas fenyércirokkal és mezei acattal erősen fertőzött terület gyomirtására. Posztemergensen 3-6 leveles állapot között takarmány és silókukoricában javasolható.

Hasonlóan állománykezelésben jelent megoldást a PeakNik gyomirtó csomagunk. Szintén takarmány és silókukoricában 3-6 leveles fejlettség között felhasználható. Gyors hatását jellemzi, hogy már néhány napon belül elkezdődik a gyomok pusztulása. A készítményben lévő 3 hatóanyag nagyon jól kiegészíti egymást, gyakorlatilag egy teljes gyomspektrumot lefed. Kiválóan használható akár magról, kelő évelő egy- és kétszikű gyomok ellen.

Ezek a készítmények mindegyike terbutilazin mentes megoldást kínál. Azonban egyik sem képes azokat a széleskörű előnyöket biztosítani, amit önmagában a terbutilazin képes volt. Azokon a területeken, ahol az adott évben nem használható (a 3 éves korlátozás miatt), ott csak olyan készítménnyel érdemes elvégezni a kezelést, amelyek valamilyen szempontból megközelítik az említett hatóanyag képességeit. A fent felsorolt 3 készítmény közelíti ezen tulajdonságokat, érdemes használni őket.

További információkért látogasson el az oldalunkra vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!

Címkék:
kukorica, gyomirtó, gyomok, hatóanyag, heti fókusz,