PR • 2025. szeptember 29. 05:00
A résztvevők számára világossá vált, hogy a szövetkezeti tagság nem csupán gazdasági előnyt jelent, hanem valódi biztonságot, háttértámogatást és szakmai közösséget. Az Alföldi Sertés Szövetkezethez való tartozás így nemcsak a mindennapi működést teszi kiszámíthatóbbá, hanem hosszú távon is biztos alapot ad a fejlődéshez.
Az Alföldi Sertés Értékesítő és Beszerző Mezőgazdasági Szövetkezet 2003-ban azzal a céllal jött létre, hogy tagjai a megtermelt sertésállományt közösen, szabályozott módon, nagyobb hatékonysággal értékesítsék. Ma komoly szakmai háttér biztosítja a növekvő tagság stabil piaci részvételét, szakmai támogatást nyújtva a beszerzésben és a járványügyi helyzetek kezelésében is. Kiemelt figyelmet fordítanak a termelői igényekre, és innovatív eszközökkel, közös kommunikációval erősítik az együttműködés hatékonyságát.
A szövetkezet ma a legnagyobb élősertés-értékesítő Magyarországon, amely teljes transzparencia mellett biztosítja tagjai számára az értékesítést. Átvállalja az adminisztrációs terheket, kiszámítható fizetési ütemezést és kedvező banki kondíciókat kínál, valamint a vevőkövetelések biztosításával segíti a pénzügyi stabilitást. Céljuk, hogy a járványok és gazdasági nehézségek ellenére a régió legnagyobb sertésszövetkezetévé váljanak.

E küldetés jegyében 2024-ben rendezték meg az I. Alföldi Sertés Szakmai Napot, amelyet idén szeptemberben a második követett. Smied Csaba, a szövetkezet cégvezetője bevezető köszöntőjében röviden bemutatta a szövetkezetet és annak céljait és megvilágította miért fontos az ilyen és hasonló rendezvény. Dr Ábrahám Tibor kereskedelmi igazgató az előadók meghívása és külföldi előadói tartalmak jelenlévők számára való fordítása során folyamatosan rávilágított azok szövetkezésben rejlő előnyeire és szoros összefüggésére.
A program a teljes értékláncot lefedve kínált tudást és nemzetközi kitekintést. Bálint Katalin (Eurocontroll Hungary) a vágósertés-minősítés piaci és tenyészcélbeli szerepét ismertette, míg Matteo Camerra és Davide Ferronato (FILMCUTTER SPA & PROBIOS) az Omeoterm technológiát mutatták be, amely energiahatékony megoldást kínál a malacok fűtésére. Dr. Búza László (Topigs Norsvin) a TN-genetika előnyeiről beszélt, Marius Stefan (RAP Steel Production) pedig biogáz- és élelmiszeripari fejlesztési megoldásokat ismertetett.

A délutáni blokkban dr. Túri Lajos (Patent Co Concept) a „kukorica nélküli sertéstakarmányozás” koncepcióját, Vihren Dimitrov (Goliamo Vranovo) a kelet-balkáni sertésfajta történetét, dr. Daniel Berghaus (H. Wilhelm Schaumann) toxinkockázati időszakokra ajánlott stratégiákat, míg dr. Albert Mihály (Ceva-Phylaxia) a vágóhídi vizsgálatok telepi hasznosságát mutatta be.
A szakmai nap nemcsak az ismeretbővítést szolgálta, hanem fórumként is működött, ahol termelők, feldolgozók és partnerek közösen gondolkodhattak az ágazat jövőjéről. A rendezvény hangulata egyszerre volt szakmailag inspiráló és közösségformáló, hiszen a szakmai diskurzus mellett erősítette a személyes kapcsolódásokat is.
Heti jelentések és piaci hírek: www.alfoldisertes.hu
(x)