2018. január 17. szerda Antal, Antónia

Hírek - Agrotechnológia

55 új szántóföldi növényfajtát ismertek el

Nyolc szántóföldi növényfaj 55 új fajtájának állami elismerő okiratát adta át a közelmúltban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (Nébih). A fajtaelismerés célja, hogy a gazdák nagy termőképességű, jó termesztési tulajdonságú, gazdaságosan termeszthető fajtákhoz jussanak.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

A növényfajták elismeréséről a Nébih kísérleti eredményei alapján egy szakmai bizottság dönt, és erről a nemesítők, a fajtatulajdonosok és a fajtaképviselők fajtaelismerő okiratot vehetnek át. A közelmúltan 8 szántóföldi növényfaj 55 új fajtájának okiratát adta át a Nébih 16 fajtatulajdonos, illetve cég képviselőinek az AgromashExpo-n.

A Nébih évente átlagosan 18 szántóföldi növényfaj mintegy 300 fajtáját vizsgálja saját kísérleti hálózatán belül. A vizsgálat során termeszthetőségi tulajdonságokat, termésmennyiséget és –minőséget, valamint növényegészségügyi szempontokat egyaránt figyelembe vesznek.

A vizsgálat célja, hogy kiszűrjék azokat a fajtákat, amelyek nem felelnek meg a korszerű növénytermesztési követelményeknek, nem jelentenek genetikai előrelépést, illetve kórtani tulajdonságaik és betegségekre való fogékonyságuk miatt károsíthatják a környezetet. A fő cél, hogy a gazdák nagy termőképességű, jó termesztési tulajdonságú, gazdaságosan termeszthető fajtákhoz jussanak, így a fogyasztók asztalára egészséges és jó minőségű termékek, élelmiszerek kerüljenek – fogalmazott közleményében a Nébih.

Az állami elismerést kapott fajtákról itt lehet tájékozódni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu