Büntetésre számíthat, aki nem nyújtja be gazdálkodási naplóját

agrarszektor.hu
Előző évi támogatásának akár 15 százalékát is elvesztheti, aki január 31-ig nem küldi be elektronikusan gazdálkodási naplóját (webGN) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). A határidő jogvesztő, annak lejárta után hiánypótlásra nincs lehetőség.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Rövidítette a gazdálkodási napló elektronikus benyújtásának időszakát a Miniszterelnökség, így a 2017-ről szóló nyomtatványt 2018. január 1. és január 31. között kell elektronikusan beküldeni a Nébih-hez. A változtatás célja, hogy a kifizetéseket minél hamarabb meg lehessen kezdeni.

A 2017-re vonatkozóan a következő támogatásoknál kell gazdálkodási naplót benyújtani:

- VP agrár-környezetgazdálkodási kifizetés
- VP ökológiai gazdálkodás támogatása
- VP NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések
- VP Kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken (THÉT)
- Vízvédelmi célú nem termelő beruházások (NTB): vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése
- VP élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások (NTB)
- ÚMVP környezetvédelmi célú gyeptelepítési célprogram (a tízéves kötelezettség miatt)

Bármely érintett támogatásnál egyetlen elektronikus nyomtatványt kell letölteni és a pályázati kiírás vonatkozó előírásai szerint kitölteni, majd az ügyfélkapun keresztül beküldeni. A gazdálkodási naplót papíralapon nem kell beküldeni.

A nyomtatvány elektronikus kitöltésének megkezdéséhez telepíteni kell a legfrissebb Java és ÁNYK általános nyomtatványkitöltő keretprogramot, amelyek a Nébih honlapjáról is letölthetők, hasonlóan a webGN benyújtásához szükséges aktuális nyomtatványhoz

A beküldés akkor sikeres, ha az ügyfelek két üzenetet kapnak az ügyfélkapus tárhelyre. Az első üzenetet (feladási igazolás) az ügyfélkapu küldi. Ezután érkezik a második dokumentum, amelynek feladója a Nébih. Mindkét igazolást meg kell őrizni, például át lehet tölteni az ügyfélkapus tartós tárhelyre.

A január 31-i dátum jogvesztő határidő, ami azt jelenti, hogy későbbi hiánypótlásra nincs lehetőség, ha valaki addig nem küldi be gazdálkodási napló meghatározott adatait tartalmazó webGN-t. A mulasztás pedig az előző évi támogatási összeg akár 15 százaléknak elvesztését is eredményezheti. Továbbá azokban az esetekben (VP-AKG szántó és ültetvény tematikus előíráscsoportok, VP-ÖKO szántó, illetve ültetvény földhasználati kategóriák), ahol a tápanyag-gazdálkodási terv beküldése is elvárt, ott a webGN beküldésének hiánya további 15 százalékos levonást eredményezhet az előző évi támogatásból.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03