2017. november 21. kedd Olivér

Hírek - Agrotechnológia

Drága a növényvédőszer? - Így csökkenhet felére a költség

Támogatja a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a szőlőtermelőket abban, hogy megfelelően védekezhessenek a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma fertőzés ellen. A tárca most első alkalommal nyújt közvetlen forrásokat egy növényi zárlati károsító elleni védekezéshez. A támogatás a felhasznált növényvédőszer árának felét is elérheti.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó betegség a szőlő egyik legveszélyesebb zárlati státuszú kórokozója , amelynek terjedését annak legfőbb terjesztője, az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéssel lehet meggátolni – hívja fel a figyelmet közleményében az FM. A tárca 2016-tól támogatja a termelőket az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezésben. A konstrukció két támogatási elemet tartalmaz: növény-egészségügyi megelőzés a nem körülhatárolt területeken, illetve növényegészségügyi felszámolás a körülhatárolt területeken.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban? Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára, ahol a kertészeti ágazat aktualitásainak küldön szekcióban adunk teret!


A támogatás mértéke a növényvédőszer vételárának 50 százaléka, de hektáronként legfeljebb 8 000 forint lehet. A körülhatárolt területeken kívül eső, árutermő szőlőültetvényeknél és standard törzsültetvényeknél további feltétel, hogy a szőlőtermelők évente legfeljebb 160 000 forint támogatást igényelhetnek. A támogatás részletszabályait a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról szóló, 9/2016. (II. 15.) FM rendelet tartalmazza
A növényegészségügyi megelőzés támogatását azon szőlőültetvények után lehet igényelni, amely nem körülhatárolt területeken találhatók. Fontos, hogy e támogatást – az uniós szabályokkal összhangban – még az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszer beszerzése előtt kell igényelni március 1-31 között.

MTI-fotó: Varga György

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az igénylésről befogadási nyilatkozatot állít ki. Az igénylést követően vásárolható meg a növényvédőszer, amelyet a május 1. és július 31. közötti védekezési időszakban kell kijuttatni, és amelyről permetezési naplót kell vezetni. A növényvédőszeres védekezést követően a támogatási kérelem a növényvédőszer megvásárlásáról szóló számlák és egyéb igazoló dokumentumok csatolásával, de legkésőbb a tárgyév augusztus 15-ig nyújtható be a növényvédelmi hatósághoz, amely a szakmai felülvizsgálat után továbbítja azt a támogatásról döntést hozó MVH-nak.
Növényegészségügyi felszámolás támogatását ugyanakkor azon szőlőültetvények után lehet igényelni, amelyek körülhatárolt területeken találhatók. A növényvédelmi hatóság körülhatárolt területről szóló határozatát a fertőzött terület szerinti önkormányzat hirdetménnyel közli, és ez az odatartozó összes szőlőültetvényre vonatkozik.

Ez esetben a támogatási kérelmet a növényvédőszer megvásárlása, majd május 1. és július 31. közötti kijuttatása után, de legkésőbb tárgyév augusztus 15-ig kell benyújtani a növényvédelmi hatósághoz. A támogatási kérelemhez mellékelni kell a növényvédőszer megvásárlásáról szóló számlákat és egyéb igazoló dokumentumokat (például permetezési napló) is. Ez esetben is a növényvédelmi hatóság gondoskodik a támogatási kérelem továbbításáról az MVH-nak, amely végül dönt a támogatási kérelem megalapozottságáról és a kifizethető támogatás összegéről.

MTI-fotó: Varga György

A fitoplazma fertőzést először 2013 őszén mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) növény-egészségügyi és molekuláris biológiai laboratóriuma. Megjelenése a magyar szőlőtermesztés és borászati ágazat számára fokozott kockázatot jelent, hiszen a fitoplazma fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama jelentősen csökkenhet, a fertőzött szőlőtőkék száma pedig a védekezési intézkedések elmaradásával évente akár megtízszereződhet –áll a tárca közleményében.

A NÉBIH a fitoplazma fertőzés terjedésének megakadályozására 2014 júniusában növényegészségügyi készenléti tervet dolgozott ki. Ez tartalmazza mindazokat a felelősségi köröket és feladatokat, amelyeket a szőlőtermelőknek és a növényvédelmi hatóság szakembereinek a fitoplazma fertőzéskor el kell látniuk. A készenléti terv és a NÉBIH szőlőkabóca felderítési rendszere a hivatal honlapján is elérhető. A növényvédőszer megvásárlásához nyújtott támogatás a készenléti tervben meghatározott tájékoztatási és szőlőgondozási kötelezettségének eleget tevő szőlőtermelőknek nyújtják.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu