Ha sorközművelő kultivátor, akkor (is) MONOSEM! (x)

agrarszektor.hu
Az erős, a sokoldalú és az egyszerű hármasának köszönhetik a MONOSEM kultivátorok jó hírnevüket. A francia cég éppúgy specialistája a kultivátorozásnak, mint a szemenkénti vetésnek.

A sorközművelés lényege, hogy a tömörödött talajt a sorközben "lazítsuk", ezzel is javítsuk a talaj levegőellátottságát. A szakirodalom számos további előnyt is felsorol a kultivátorozás melletti érvekből, például megemlíti a sorközben kikelő gyomok egyszerű eltávolítását, elpusztítását, illetve hogy porhanyítsa a rögöket, bedolgozza a talajba a műtrágyát, valamint javítsa a talaj szerkezetét, elősegítse a talaj felmelegedését. Továbbá javítja a talaj biológiai aktivitását, míg a gyomok kordában tartásával korlátozza a kártevők tevékenységét. Folytatva a sort, nem utolsósorban jelentős gazdasági haszonnal is jár a kultivátorozás, ha helyi, közvetlen kijuttatással végezzük a műtrágya-adagolást, illetve csökkenthető a gyomirtó szer mennyisége, ha a permetezést a kultúrnövény sorára összpontosítjuk. A sok és gyakori esőben ugyan nem emelkedik ki azon előnyös tulajdonsága, hogy a talajfelszín lazítása kedvezően hat a vízgazdálkodásra is, de például ahogy az "öregek" mondják: egy aszályos időszakban egyetlen kultivátorozás felér egy jó kiadós esővel.


A sorközművelő kultivátorozás (kukorica, cukorrépa, napraforgó, repce…) MONOSEM által fejlesztett művelő eleme a SUPER-CROP, illetve a továbbfejlesztett változata a robosztusabb, újfajta mélységállító-mechanizmussal ellátott MULTI-CROP kultivátor. Ezek a kocsik sorvédő tárcsákkal és sorvédő lemezekkel is felszerelhetők (opcióban). A kultivátor felszereltségét pedig a termelt növényektől, a gazdaság méretétől, illetve a talajviszonyoktól függően határozhatjuk meg. Azért, hogy a magyar gazdálkodók a számukra legmegfelelőbb kultivátort használják, az AXIÁL és a MONOSEM felkészült rá, hogy tanácsaikkal segítsenek a választásban.


A SUPER-CROP sorozat

A sorvédő tárcsákkal is felszerelhető változat SCD néven vált ismertté. Az SCD kultivátor sokoldalúsága abban mutatkozik meg, hogy különböző növényeknél is alkalmazható. A nagy hasmagasság (65-70 cm) lehetővé teszi a késői ápolást is a kultúrákban. Nem beszélve a kapaválasztási lehetőségekről, a saraboló (oldal) kapáktól a rugós kapákon át a merev szárú kapákig, melyek különböző méretekben is elérhetők.

A MULTI-CROP sorozat

Az újabb fejlesztésű művelő elemek a 2016-os évben kerültek bevezetésre az AXIÁL Kft. palettájára, de csak a nagyobb munkaszélességű alapgépeken elérhetők. A 12 soros hidraulikusan csukható 3 méteres szállítási szélességű gépen, melyre folyékony műtrágya- vagy növényvédő szer kijuttató is ráépíthető, valamint a 8 soros hidraulikusan csukható 3 méteres szállítási szélességű gépen érhető el, melyre egy 1000 literes szilárd műtrágya-kijuttató van szerelve.

A váz kialakítások is nagyon sokfélék lehetnek. A kultivátorok vázai alkalmasak 4-6-8 sor kukorica és 6-8-12-18 sor cukorrépa kultivátorozására. Ez a váz egyszerű, olcsó, és normál vagy front függesztett műtrágya adapterrel szerelhető. A duplavázas kivitelben szerelhetők nagykapacitású tartállyal is.


A műtrágya adapter megoldásai is egyéni igényeknek megfelelően alakítható ki, ez természetesen függ attól, hogy mekkora a művelendő terület és milyen dózisban kívánjuk kijuttatni a műtrágyát.
 
A normál tartály két kivitelben elérhető, 175 literes tartály, 2 vagy 3 kifolyással és a 270 literes tartály, 3 kifolyással. A nagy kapacitású tartály (1000 liter). A tartály egy kémlelő ablakkal van ellátva, hogy a traktorból tudjuk ellenőrizni a műtrágyaszintet. A nagy térfogatnak köszönhetően big-bag zsákból tölthető. Létezik a front függesztésű MONOSEM tartály, ami speciálisan műtrágya adagolásra lett fejlesztve. Az erős, robosztus bölcsőváz tartja a tartályt, ami magába foglalja a 100%-ban korrózióálló adagolószerkezetet, melynek talajkerékről történik a meghajtása. A tartály 1000 literes (1600 literre magasítható) és 1500 literes (2100 literre magasítható) kivitelben érhető el, a levegőt termelő ventilátor hajtása pedig történhet kardán- vagy hidromotoros hajtással. Egyik nagy előnye, hogy a front műtrágyaszóró-tartály a vetőgépen is használható. A kijuttatás csövekkel, a sor két oldalára történik, mivel a műtrágya szállítása levegővel megy végbe, így szükség van levegő leválasztó ciklonokra, a ciklonokat a vázra helyezzük, így a műtrágya a csövekbe esik, míg a szállító levegő és a por a kivezető csövön át távozik. Rozsdamentes adagolóval vannak szerelve a tartályok, az 1000 literes szimpla, míg a 2100 literes dupla adagolóval. A műtrágya-adagolás adagoló csigákkal történik.

A csigásadagolás és a boltozódás gátló biztosítja a folyamatos, egyenletes adagolást. A csigák rozsdamentes acélból készülnek, a csigaleveleknek köszönhetően az adagolás folytonos és egyenletes, a fordulatszám beállításával a pontos mennyiség is beállítható. A normál csigák kék színűek, ezek 80 és 350 kg/ha értékek közé állíthatók be 75 cm-e sortáv mellett, és 120 és 525 kg/ha értékek közé 50 cm-es sortáv mellett. A nagyobb kapacitású csigák piros színűek, ezek 160 és 700 kg/ha értékek közé állíthatóak be 75 cm-es sortáv mellett, és 240-1050 kg/ha értékek közé 50 cm-es sortáv mellett. Természetesen, ha olyan igény jelentkezik, hogy folyékony halmazállapotú műtrágyát, vagy szuszpenziót szeretnénk kijuttatni, arra is van lehetőség, sőt megvalósítható, a kultivátorozással egy menetben történő sorpermetezés is, mellyel szintén időt, pénzt tudunk megtakarítani.


Az iránytartó automatikák is igen sokfélék lehetnek, mechanikus vagy optikai, a pontos beállítása és folyamatos felügyelete sokat segít a művelési pontosság betartásában. Mostanra az időjárási körülmények megkövetelik ezeknek a rendszereknek a használatát a pontos és gyors munkavégzés biztosítása érdekében, de árúk miatt ritkák. Ez természetesen opcionális. Először érdemes egy egyszerűbb megoldást választani, amely fejleszthető. Két típusuk terjedt el: az egyik mechanikusan tapogatja le a sort, majd elektrohidraulikusan avatkozik be; a másik optikai érzékelőkön követi a sort, és elektrohidraulikusan korrigálja az irányt. Ehhez a kultivátor-gerendely oldalirányú elmozdulását kell biztosítani.

Mind a SUPER-CROP, mind a MULTI-CROP sorozat eleget tesz a MONOSEM "Erős, sokoldalú és egyszerű" mottójának.
 
Lisz Péter
termékmenedzser
AXIÁL Kft.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58