Hogyan becsüljük meg termésünket? - Itt a legújabb eljárások

agrarszektor.hu
Ma már a távérzékelő eszközöket és a térinformatikai rendszereket is alkalmazni lehet a növénytermesztésben - így például az almaültetvényeken - is. GPS-jelek és 3D-s modellek segítségével is nyomon követhetők és elemezhetők a növények élettani változásai.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Olyan speciális távérzékelő eszközökkel és térinformatikai szoftverekkel is lehet vizsgálni az almaültetvényeken lejátszódó folyamatokat, amelyeket eddig kertészeti körülmények között nem alkalmaztak. Riczu Péter, a Debreceni Egyetem kutatója, a K&H "fenntartható agráriumért" ösztöndíjpályázatának nyertese többek között zöld lézer, GPS jelek és lézeres pontfelhő alapján meghatározott 3D-s modellekkel követi nyomon, illetve elemzi a gyümölcsfákban és környezetükben bekövetkező változásokat.

A módszerrel a fák törzs- és lombmagassága, az ágak mérete és szerkezete, a gyümölcsök súlya és érettsége alapján meghatározható a várható terméshozam nagysága és minősége. Emellett optimalizálható a betakarítás időpontja és az úgynevezett “post harvest" - vagyis a szüret után alkalmazott tárolási és feldolgozási - eljárás is.

A technológia feltárja azokat a betegségeket és kártevőket is, amelyek a fa belsejében pusztítanak, de szabad szemmel még nem láthatók - derül ki a K&H közleményéből. A módszerrel fel lehet mérni a sorközök gyomborítottságát, a gyomok térbeli és időbeli változását, ez pedig növelheti a növényvédelmi beavatkozások hatékonyságát. Az új eljárással meghatározható a növények aktuális vízigénye és a talaj nedvességtartalma is, így a gazdák könnyebben alakíthatnak ki víz- és energiatakarékos öntözési rendszereket, illetve csökkenthetik a belvíz- és aszálykárokat is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?