Jól kibabrált velünk idén a Medárd! - Esőért kiáltoznak a gabonák

agrarszektor.hu
A legtöbb megyében volt csapadék a hétvégén, de ez a mennyiség sajnos még nem lesz elegendő a szárazság megszüntetéséhez. A gyümölcsök érésének kedvez a jelenlegi időjárás, de a kukorica és a napraforgó növekedéséhez szükség lenne az esőre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tegnap esti, éjszakai órákban északnyugat felől egy gyengülő hidegfront vonult át fölöttünk, emiatt ma elszórtan előfordulhatnak záporok. A hét további részében egészen péntekig mérsékelten meleg, száraz időre van kilátás - írja a met.hu.

Ez az időjárás a gyümölcsök érésének kedvez ugyan, és a kártevők, betegségek sem terjednek intenzíven, de a kukorica és a napraforgó növekedéséhez szükség lenne az esőre

A hétvégén szombaton többfelé voltak záporok, zivatarok, Borsod megyében esett a legtöbb eső. Mivel a többi megyében azonban kevesebb csapadék esett, továbbra is az átlaghoz képesti csapadékhiány jellemzi az ország nagy részét az északkeleti területek kivételével. Akár az elmúlt egy hetet, egy hónapot, vagy három hónapot nézzük, az alacsony csapadékmennyiség a jellemző. A legszárazabb talajok az Alföldön, a Kisalföldön illetve Somogyban fordulnak elő.

Kiadósabb csapadék a hét első felében sem várható, a Medárd-időszak első hete hazánk nagy részén száraznak ígérkezik.

A talaj felső 20 cm-es rétegének hőmérséklete jellemzően 20 és 23 fok között alakul. Hirtelen melegedés a héten nem várható. A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegekben egyre nagyobbak a különbségek az ország egyes tájai közöt, északon 330 és 380 foknap között van ez az érték, de a hegyvidéki területeken jóval ez alatt vannak a hőösszegek. Az ország déli felén jellemzően 360 és 410 foknap körül járunk. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegeit látva, az idei mérések jóval az átlag, és kevéssel a tavalyi felett járnak a hőösszegek.

A met.hu vegetációs index (NDVI) térképe még kedvező képet mutat az országról. Az erdők már elérték maximális NDVI értéküket, és az elmúlt héten a bükkfák levelei fejlődtek intenzíven a Mátra, a Bükk és az Aggteleki karszt térségében. Az áprilisi hó után az alvórügyek most bújtak elő, így másodszor zöldellt ki az erdő. Többfelé látni nagyon alacsony értékeket, ezek külszíni bányák, beépített területek, de néhol bevetetlen táblák is előfordulnak. A kalászosok és a repce az érés stádiumában jár, míg a kukorica és a napraforgó intenzív növekedésben van, főként ott, ahol a talajnedvesség is megfelelő ehhez.

A keddre virradóra átvonuló gyenge hidegfront mögött egy anticiklon északi peremén mérsékelten meleg, száraz légtömegek alakítják időjárásunkat csütörtök estig.

Emiatt sokat fog sütni a nap, és legfeljebb délnyugaton fordulhat elő egy-egy zápor, de többnyire csapadékmentes időben lehet a szántóföldi munkálatokat végezni. Kedden is és szerdán is megélénkül, helyenként meg is erősödik napközben a szél, ezeken a napokon inkább a reggeli és esti órák lesznek alkalmasak a permetezésre.

Csütörtökön többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Száraz lesz a levegő is, sokfelé csökken napközben 30% alá a levegő páratartalma, és az éjjeli órákban sem lépi túl a 70%-ot a relatív nedvesség. Kánikulára azonban nem kell számítani, a legmelegebb órákban jellemzően 24-29 fokig melegszik a levegő, északkeleten lesz a hűvösebb. A hajnali órákban a keddi 15-20 fok után szerdán és csütörtökön általában 10-15 fok közé hűl le a levegő. Péntektől, illetve a Dunántúlon csütörtök estétől változékonyabbra fordul az idő, több lesz a felhő, és záporokra, zivatarokra is többfelé lehet számítani. A hőmérséklet több fokkal is visszaesik a hétvégére - áll a meteorológiai szolgáltató agrometeorológiai előrejelzésében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?