Jól látszik, milyen napraforgót érdemes vetni

agrarszektor.hu
Rendkívüli mértékben nő a kereslet a magas olajsavtartalmú napraforgók iránt, mert e termékkel jól lehet helyettesíteni az olcsó pálmaolajat, amely mára népszerűtlenné vált. A Syngenta szerint a következő években tovább nőhet a hazai napraforgó terület a kedvező terményárak és a növény aszállyal szembeni ellenálló képessége miatt is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Évente több mint háromszázezer hektáron, azaz öt Balatonnyi területen termesztenek Magyarországon Syngenta napraforgó hibrideket, ezzel a vállalat biztosan őrzi piacvezető pozícióját - áll a cég közleményében. Az ágazat több mint felét lefedő cég prognózisából kiderül: egyre nagyobb lehetőséget jelent a magasolajsavas napraforgó a hazai gazdaságok számára.

A napraforgót termelő gazdaságok számára az elmúlt két év kifejezetten eredményes volt - foglalta össze a tapasztalatokat Harmat Ákos, a Syngenta napraforgó. A gazdálkodók 2014-ben 1,56 millió tonna napraforgót takarítottak be, amely az elmúlt tíz év legnagyobb mennyisége volt, a termésátlag pedig 2,67 tonnát tett ki. Az idén a rendkívüli aszály ellenére 1,53 millió tonna napraforgó termett, és ez 2,5 tonna hektáronkénti termésátlagot jelentett a gazdaságoknak.

Nemcsak a termés mennyisége, hanem az ára is kedvező volt, és ez különösen a magasolajsavas napraforgó szerződéses áraira igaz - mondta Harmat Ákos. A következő években a napraforgó vetésterületének jelentős növekedésével számolnak, egyrészt a kedvező terményárak miatt, másrészt azért, mert a napraforgó jobban viseli az aszályos időszakokat. A Syngenta szerint a gazdálkodóknak érdemes magasolajsavas napraforgóban gondolkodniuk, mert a hagyományoséval megegyező termésátlaga és termesztési költsége mellett a jövedelmezősége akár 10 százalékkal is jobb lehet.

MTI-fotó: Faludi Imre

A magasolajsavas napraforgó iránt rendkívüli módon nő a kereslet, és e szegmens ma a világ napraforgólaj-fogyasztásának mintegy 10 százalékát teszi ki. Magyarországon az idei termés 27 százaléka került ki ebből a termékkörből, míg ez az arány 2014-ben 10 százalék volt. Korábban a feldolgozóipar az olcsó pálmaolajat részesítette előnyben, de annak egészségre és környezetre gyakorolt negatív hatása népszerűtlenné tette az ilyen összetevőjű termékeket. A pálmaolaj helyettesítésére minden szempontból megfelelő a magasolajsavas napraforgóolaj. Ez tovább eltartható, jobban ellenáll a sütés közbeni magas hőmérsékletnek. Az ilyen típusú olajjal készített ételek egészségesebbek, egészségre gyakorolt hatása az olívaolajéhoz hasonló.

A Syngenta portfólió minden - hagyományos, clearfield, clearfield plus, magasolajsavas, Express toleráns - szegmensben olyan új hibridekkel bővült, amelyek a mostani piacvezető genetikát is felülmúlják - tette hozzá Harmat Ákos. Az SY Arizona a hagyományos, míg az SY Diamantis (a Kondi IMI változata) a clearfield szegmensben jelent újdonságot. A SY Neostar után a SY Bacardi a clearfield plus hibridek sorát gyarapítja, míg a SY Gracia CLP egyszerre magasolajsavas és clearfield plus gyomirtású hibrid. Hosszú idő után a Syngenta portfóliója Express toleráns napragorgóval is kiegészül, a Sumiko és Subaro hibridek személyében. A Syngenta a teljes napraforgó technológiát lefedő termékpalettát kínál a hibridtől a talajfertőtlenítőn, gyom- és rovarirtókon, gombaölő szereken keresztül a deszikkálóig.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?