Kicsik közt is az élre tör (x)

agrarszektor.hu
A Horsch és LEEB 2011-ben közös vállalkozást hozott létre, és ettől kezdve együtt fejlesztik a permetező gépeket. Az első nagy lépés a legújabb szórókeret-vezérlés volt, amely a 2013-as Agritechnica kiállításon ezüstérmes lett, és azóta is számos díjat nyert. Érezhetően nagy hangsúlyt fektetnek a növényvédelem gépeinek fejlesztésére, amelynek következő lépcsője az újonnan bemutatott LT típuscsalád.

A GS típusjelzésű gép piaci megjelenését követően nagy darabszámban került értékesítésre szerte a világon. A maga 6.000 és 8.000 literes kapacitásával, a magas szintű felszereltségével méltó helyet foglal el a prémium kategóriában. Az LT típus a GS "kistestvéreként" került a piacra, amely magában hordozza a korábbi évek tapasztalatait és fejlesztéseit.

Az LT típus hivatalos bemutatójára a 2015-ben megrendezett Agritechnica kiállításon került sor. Kapacitását tekintve 4.000 és 5.000 literes tartályméretben érhető el, amelyet igény szerint számos opcióval egészíthetünk ki. Az LT széria gépei méretükben és felszereltségükben is igazodnak a kis- és közepes gazdaságok által támasztott igényekhez, így kiegészítve a vontatott permetezők választékát.


A Horsch Leeb szórókeret szabályozása (Boom Control) lehetővé teszi a pontos és biztonságos szórókeret-vezetést, úgy ahogy ez eddig még nem volt lehetséges. Ez az aktív szórókeret-szabályozás egyedülálló, és alapköve az állományok kis szórásmagasságú permetezésének. A talajfelszín egyenetlenségeinek tökéletes követése, csak úgy lehetséges, ha a szórókeret mozgása teljesen független a permetező vázától. Ez által megvalósítható az optimális cseppméretű permetezés, alacsony elsodródási arány mellett. A szél és a hőség negatív hatásai minimalizálhatók.

Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban?

A kiindulási pont az elsodródás drasztikus csökkentésének az elérése volt. A Horsch saját légcsatornában folytatott kísérletei rámutattak arra, hogy a hagyományos 50 cm-es fúvókaosztással, max. 50 cm-re van a szórókeret a célfelülettől. Ebben az esetben 5 m/s sebességű szélerősség mellett a kijuttatott permetlé közel 28%-a elsodródik, nem ér le a célfelületre. Azonban, ha a permetezési távolságot lecsökkentjük 25 cm-re, akkor 98%-a a permetlének, fele akkora fúvókán keresztül, megérkezik a célfelületre.

A fenti információk ismeretében adott volt a feladat, le kell vinni a szórókeretet 25-30 cm-re a célfelülethez. Ezt a megállapítást kimondani könnyebb és gyorsabb volt, mint a fejlesztési oldalról megvalósítani! A cél elérése érdekében a Horsch fejlesztő mérnökei szakítottak a hagyományos keretfelfogatással, úgymond kidobták a szórókeretet csillapító rugókat és lengéscsillapítókat, majd ezek helyett egy teljesen új aktív csillapítást építettek a szórókeretbe.


A szórókeret ingaként van felfüggesztve, szabadon mozoghat, megpróbálja függetleníteni működését a hordozó vázrész mozgásaitól, azonban ha a szenzorok úgy kívánják, akkor a két levegős munkahenger működésbe lép és azonnal stabilizálja a keretet. A folyamat valós időben történik, mindössze 0,1 másodperc. Ez idő alatt a számítógép kapja az információt, feldolgozza, kiadja az utasítást és ezt a szeleptömb, valamint a munkahengerek végre is hajtják. Az egész műveletet még egy giroszkóp is segíti. A valós idejű reakció eredményeként még dombos területen is megvalósítható a nagy sebességű, alacsony szórókeret magassággal végrehajtott permetezés.

A legnagyobb problémát az okozza mindenki számára, amikor permetezni kell, akkor vagy igen meleg van, vagy fúj a szél. Annak köszönhetően, hogy a szórókeretet rendkívül közel tudjuk tartani a célfelülethez, drasztikusan csökkentek az elsodródási és az elpárolgási veszteségek.

Mennyi ideje van egy permetlécseppnek a penetrációig?

Egy permetlécsepp élettartama 0,5-3 másodperc, ez alatt az idő alatt, el kell jutnia a növényre és a fennmaradó idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy szétterüljön és felszívódjon a vegyszer. Magyarországi környezetben, ha nyáron nagyobb melegben permetezünk, és nagyobb távolságra vagyunk a célfelülettől, akkor a permetlécseppek egy rosszabb esetet figyelembe véve, mire leérnének a növényre, elpárolognak. Minél közelebb vagyunk az állományhoz, annál nagyobb hatásfokot érünk el a vegyszereinkkel azáltal, hogy biztonságosan felszívódhatnak, vagy beborítják a célfelületet.


Mennyi hatóanyag jut egy négyzetméterre?

Ha 1 kg hatóanyagot juttatunk ki 1 ha területre, akkor 0,1 g hatóanyag jut egy négyzetméterre. Ezt a mennyiséget kell úgy kijuttatni, hogy mind a növényre kerüljön, és ne sodorja el a szél.

A szórókereten ezért is találunk a fúvókák előtt egy alumínium lemezt, amellyel nemcsak a fúvókát védjük a sérülések ellen, hanem a szóráskép kialakulását is, ugyanis ha a légáram megbontja a kialakuló permetezési háromszöget a fúvóka tövénél, akkor már nem tudunk precízen permetezni, azonban a permetlé cseppek amint elhagyták a "szoknyát" elég nagy az energiájuk, hogy ne fújja el őket a szél és megérkezzenek a célfelületre.

A Horsch Leeb gépek magukban hordozzák azokat a vonásokat, amelyeket elvárhatunk egy vontatott permetezőtől. Az egyedi keretvezérlési rendszernek köszönhetően biztosított az alacsony magasságból történő növényvédelem, mindez gyorsasággal és kiemelkedő keretstabilitással érhető párosul. Az LT széria gépeivel nyitott a lehetőség a kisebb gazdaságok számára, hogy megtapasztalják ezeket az előnyöket.

Szabó Gábor
Horsch termékmenedzser
AXIÁL Kft.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?