Kihívások a takarmányozásban: új technológiák kellenek

agrarszektor.hu
Olyan technológiai megoldásokat kell alkalmazni a tejelő tehenészetek tömegtakarmány-előállításában, amelyek évente többszöri betakarítást tesznek lehetővé - hangzott el a KITE Zrt. tedeji gyakorlati bemutatóján. Egyre kisebb területen lehet ugyanis megtermelni a takarmánynövényeket, ezért a megmaradó földekről több és jobb takarmányt kell betakarítania a gazdálkodóknak. Legnagyobb mennyiségben kukorica szilázst használnak tömegtakarmányként, de ma már egyre többen ismerik fel az alternatív silónövények magasabb beltartalmi értékében rejlő lehetőségeket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Versenyképességet javító gépeket mutattak be tehenészeti telepek számára azon a közelmúltbeli gyakorlati bemutatón, amelyet a nádudvari KITE Zrt. rendezett a Hajdú-Bihar megyei Tedejen. Az esemény középpontjában a tömegtakarmányozás és a másodvetés gépei álltak, amelyekkel a tavaszi szálastakarmány betakarítást, az egy-és többmenetes betakarítási megoldásokat és a másodvetésű silókukorica sávos művelését mutatták be.

A tejelő tehenészetek egyre kevesebb földterületen termelhetik meg a takarmánynövényeiket, ezért olyan technológiai megoldásokat kell alkalmazniuk, amelyek - a kieső területeket kompenzálva - évente többszöri betakarítást tesznek lehetővé - jelentette ki Bódi László, a Tedej Zrt. vezérigazgatója. Úgy véli, a gépesítettség javításán túl fontos lenne az ipari takarmányok arányának visszaszorítása is, mivel azok drágák és feleslegesen terhelik az állatok szervezetét.

A tömegtakarmányozásában jelenleg kiemelkedő szerepe van a silótakarmányoknak. A termelők a kukorica szilázst használják a legnagyobb mennyiségben, de az ágazat szereplői növelnék a nagyobb beltartalmi értékű silótakarmányok arányát is - jelentette ki Mátyás- Dzuró Tímea, a Sil-All szakembere. Véleménye szerint például a lucerna szenázs sokkal jobb beltartalmi értékeket mutat a kukorica szilázsnál, ezért egyre több állattartó igyekszik a termelésbe vonni.

A szántóföldi bemutatókon a JCB, a Joskin, az Orthman, és a John Deere mellett a Kuhn gépei is szerepeltek, mivel a KITE kínálatában mostantól a Kuhn állattenyésztési gépei is megtalálhatók. A gyakorlati előadásokat Hadászi László, fejlesztési és szaktanácsadási igazgató, Sojnóczki István, fejlesztési és szaktanácsadási igazgató helyettes, Kiss Sándor, a gépkereskedelmi osztály marketingmenedzsere és Tarnai Bálint, a logisztikai kereskedelmi osztály vezetője tartották. A bemutatón a többféle kasza, rendképző, bálázó, bálacsomagoló, illetve önjáró permetezőgép mellett a sávos művelés vetőgéppel kapcsolt, egymenetes, hatsoros, illetve külön menetben járatott tizenkét soros rendszerét is megismerhették a résztvevők.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58