Kukoricatermelés: hogyan reagáljunk a változó időjárásra?

agrarszektor.hu
Elsőként vezetett be a hazai piacon a Syngenta olyan kukoricaprogramot, amely komplex technológiát tartalmaz a vetéstől a betakarításig. A program a rovarölő szerrel is csávázott hibridvetőmagokra, a talajfertőtlenítésre, a gyomirtásra, az állományvédelemre és a szaktanácsadásra terjed ki. A Syngenta ma a harmadik legnagyobb vállalatnak számít a magyar kukoricavetőmag-piacon, és átfogó programjával részesedésének további növelésére törekszik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Keresni kell a hazai kukoricatermesztési technológiában azokat a lehetőségeket, amelyekkel a termelők reagálhatnak a változó időjárási körülményekre - közölte az agrárszektor.hu-val a Syngenta. A cég ezért dolgozta ki komplex kukoricaprogramját, amely a vetéstől a betakarításig tartalmaz átfogó technológiai megoldásokat.

A klimatikus változás nem csak az átlaghőmérséklet emelkedésében mutatkozik meg, hanem az időjárási szélsőségek intenzitásában is. A csapadékos éveket egyre gyakrabban követik extrém aszályos időszakok, és e tendencia a prognózisok szerint tovább fokozódik. A kukorica biológiailag is nagy vízigényű növény, ráadásul fejlődése az egész nyári időszakon átível, így ki van téve az aszályos és meleg periódusoknak is. A hektikus csapadékeloszlás különösen érzékenyen érinti a növényt azokon a területeken, amelyeken nincs öntözés. A gazdálkodóknak azonban a szélsőséges csapadékviszonyok mellett fel kell készülniük arra is, hogy nem csak a kártevők, hanem a gombakórokozók is egyre több problémát okoznak.

A Syngenta szerint a változások miatt át kell gondolni a hazai kukoricaágazat technológiáját, hogy a termesztés a jövőben is eredményes és jövedelmező legyen. A cég programja - amely az első ilyen átfogó koncepció a hazai kukoricapiacon - a rovarölő szerrel is csávázott hibridvetőmagokra, a talajfertőtlenítésre, a gyomirtásra, az állományvédelemre és a szaktanácsadásra terjed ki.

A technológia első legfontosabb eleme, hogy a termelők a vetés időpontját miként választják meg. Egyre nagyobb szerepet kaphat a korai vetés, mert a növények kihasználhatják a téli csapadékot, korábban indulhatnak fejlődésnek és hamarabb is virágozhatnak, így nagyobb eséllyel kerülhetik el a július elején-közepén menetrendszerűen érkező aszályos időszakot. A korábbi virágzás ráadásul korábbi aratást is eredményezhet, így a kukorica után nagyobb biztonsággal vethetők őszi kalászosok.

A Syngenta szerint a vetést évjárattól függően és termőhelyspecifikusan már március végén, április elején el lehet kezdeni, amelyhez érdemes figyelembe venni a hosszú távú időjárási előrejelzést és a saját területek jellemzőit is. A cég kukoricaprogramjában szereplő hibridek (SY Arioso, SY Iridium, SY Ulises, SY Octavius, SY Afinity, NK Kansas, NK Lucius, NK Octet, NK Columbia) vetőmagjait Maxim XL + Force 20 CS csávázó szerrel látják el, amely alapvédelmet ad a talajlakó kórokozók és kártevők ellen.

A hazai kukoricatermesztés technológiájában mára alapelemmé vált a kukoricabogár elleni védekezés. A Syngenta tapasztalatai szerint a lárvákat a leghatékonyabban a vetéssel egy menetben végzett talajfertőtlenítés pusztítja el. Az elmúlt évek hazai vizsgálatai azt mutatták, hogy a Force 1,5 G nevű szer hektáronként 12-15 kilogrammos adagban a kártételi küszöb alatt tartotta a lárvák egyedszámát. E technológiával az elmúlt tizenkét év átlagában több, mint 1,5 tonnás hektáronkénti termést lehetett megmenteni a kezelt területeken - húzta alá a Syngenta.

A későbbi fejlődési fázisokban a kukoricának a gyomokkal kell megküzdenie a tápanyagért a vízért és a fényért, ezért e versenytársakat minél korábban "le kell kapcsolni". Leginkább a korai gyomirtás lehet célravezető, és ez lehet a termésmaximalizálás legegyszerűbb formája is, amellyel hektáronként általában 0,5-1,0 tonna termés menthető meg. A Syngenta technológiája a gyomok ellen a háromkomponensű Lumax-ot tartalmazza, amely korai posztemergens kezelésre alkalmas.

Ma már általános tapasztalat az is, hogy a melegedő klimatikus viszonyok hatására számos olyan kártevő - például a kukoricamoly, a gyapottok bagolylepke vagy több levéltetűfaj - is elszaporodhat, amely eddig kevesebb figyelmet kapott. A rovarok nemcsak mennyiségi kárt okoznak, hanem minőségit is, mert károsításuk miatt számos gombakórokozó - így az Aspergillus flavus és számos Fusarium faj - is megtelepedhet a növénydeken. Ezek pedig olyan toxinok termelésért felelősek, mint például az aflatoxin vagy a fumonizinek.

A Syngenta technológiájában az Ampligo nevű szer két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyaga a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke ellen nyújt védelmet. A Quilt Xcel gombaölő szer pedig a kukorica legfontosabb helmintospóriumos levélfoltossága ellen használható fel, és a takarmány-, a siló-, a csemege- és a vetőmagkukorica-termelésben egyaránt alkalmazható. E készítmény mérsékli az aszály okozta stressz káros hatásait is, így javítja a növények kondícióját. A Quilt Xcel és az Ampligo készítmények együttes használata hozzájárulhat a mikotoxin termelő gombafajok (leginkább a Fuzárium fajok) kontrollálásához.

Tavaly huszonkét helyen állítottak be termelői kísérleteket, amelyek azt igazolták, hogy az új termesztéstechnológia szélsőséges körülmények között is jobb minőségű és nagyobb termést hozott - közölte a társaság. A program alkalmazásához a cég területi képviselői szaktanácsadást nyújtanak. A vállalat ma a harmadik legnagyobb cégnek számít a hazai kukoricavetőmag-piacon, és arra számít, hogy a program révén részesedését tovább növelheti.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58