Lézerfegyverrel is harcolnak a madárinfluenza ellen

agrarszektor.hu
Lézerfénnyel távol lehet tartani a vadon élő madarakat a baromfitelepektől egy holland fejlesztés eredményei szerint. Így nagyobb eséllyel lehet megelőzni, hogy a madárinfluenza vírusa megfertőzze a haszonállatokat is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A speciális frekvenciájú zöld lézerfény a madarak felé irányítva közeledő fizikai tárgy benyomását kelti, ezért a vadon élő szárnyasok túlélési ösztöneik miatt elrepülnek - áll az Agrosol 2000 Kft. közleményében. Holland fejlesztők szerint e módszerrel a vadmadarakat távol lehet tartani az állattartó telepek közvetlen környezetéből, így nagyobb eséllyel lehet megakadályozni, hogy a madárinfluenza vírusa a baromfitelepekre is bejusson.

A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint a tavalyi madárinfluenza-járvány Magyarországon mintegy 20 milliárd forintos ágazati kárt okozott, amelyből a közvetlen kár - a leölt és megsemmisített állatok, a takarmányok és az alomanyagok - értéke 11-12 milliárdot tett ki. Ezt tovább növelte a nagyjából kilencmilliárdos közvetett - a vágó-, feldolgozóüzemek leállásából, vagy csökkentett vágásszámból adódó - veszteség.

Emberben is megjelent a madárinfluenza
Idén februárban a hongkongi egészségvédelmi központ elsőként azonosította a H7N4 madárinfluenza vírustörzset embernél. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ez az ágens az egyik legragályosabb, mivel 2013-ben bukkant fel először Kínában és a múlt év októberéig 1564 olyan embert fertőzött meg, akik a szárnyasokkal vagy a fertőzött környezettel érintkezésben álltak.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?