2018. március 24. szombat Gábor, Karina

Hírek - Agrotechnológia

Miért jó a fémzárolt vetőmag?

A fémzárolt vetőmag vetése termésbiztonságot és többlettermést eredményez. A nyomon követhetőség és a kiegyensúlyozott, piacképes termelés fontos feltétele a minősített, fémzárolt vetőmag használata.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

A piacképes minőségi árualap előállításának, és a nyomon követhetőség biztosításának egyik fontos feltétele a minősített, fémzárolt vetőmag - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A fémzárolt vetőmag szennyeződésektől, káros gyommagoktól mentes. Használatával biztosra vehető, hogy az elvetett vetőmag a vetőmag-minősítő bizonyítványon garantált mértékben csírázik, ezért használata termésbiztonságot, többlettermést eredményez. Kizárólag az ellenőrzött keretek között megtermelt, minősítő bizonyítvánnyal ellátott vetőmag garantálja a fajtatisztaságot és a használati értéket.

A nem fémzárolt, az árutermesztésből meghagyott és visszavetett mag használata többlet-munkaráfordítást, minőségvesztést, többletköltséget jelent. A magban előforduló kórokozók és gyommagvak miatt pedig megemelkedett növényvédelmi kockázatot és költségeket eredményezhet - hangsúlyozza közleményében a Nébih.

A hivatal szerint a hazai növénytermesztők érdeke is, hogy a megtermelt többlet termény biztonságosan értékesíthető legyen az unió, és a harmadik országok piacain is. A megtermelt árualappal szemben a minőség általános elvárás mindenhol a világon. Kizárólag egészséges vetőmag használatakor van lehetőség arra, hogy kevesebb vetőmag felhasználásával a növények egyenletesen, hiánymentesen keljenek, és a jól fejlődő, kiegyenlített növényállományból magas terméshozamot tudjanak elérni.

A vetőmag felhasználással kapcsolatos jogi szabályozás betartása a vetőmag-előállítók és -forgalmazók, illetve a vetőmagot felhasználók számára is kötelező. A fajtalistákon szereplő növényfajták szaporítóanyagát forgalomba hozatal céljára előállítani, forgalomba hozni, továbbszaporítani, árutermesztésre felhasználni hivatalosan fémzárolt állapotban lehet.

Az ennek ellentmondó magatartás illegális vetőmag-kereskedelemnek minősül. Nem számít ugyanakkor fekete vetőmagforgalomnak, ha valaki fémzárolt vetőmagból származó árutermesztésből fog saját magának magot vetési célra, és azt saját gazdaságában felhasználja. A vetőmag értékesítése azonban csak fémzárolt állapotban történhet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu