Nem árt odafigyelni - Újra támad a veszélyes kártevő

agrarszektor.hu
Erős rajzást mutat a kukoricamoly az utóbbi napokban, ezért aktuális lehet a növényállományok állapotának felmérése és - szükség esetén - a védekezés is. A kártevő, amely elsősorban a csemegekukoricában és a hibridkukorica-előállításban okoz veszteségeket, évente többszöri növényvédelmi beavatkozást is igényelhet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kukoricamoly elleni védekezés aktuálissá vált, mivel az utóbbi napokban a kártevő erős rajzást mutatott a kukoricaállományokban - írja az arystalifesciences.com. Ugyan a kukoricamoly imágója ellen ebben az időszakban még elegendőek a kontakt hatású készítmények, a kifejlett példányokat már nem lehet távol tartani egyetlen kezeléssel. A kártétel elsősorban csemegekukoricában és hibrid-előállításban jelent érzékeny veszteségeket.

Az egyik legjelentősebb kukorica kártevő
A kukoricamoly az Európai Unió minden régiójában jelen van, de az északi területeken meglehetősen ritka.A déli régiókban sokkalta gyakoribb, ott több nemzedéke is van évente. Kifejlett hernyó alakjában telel át a szártő belsejében, május hónapban bábozódik, és június elejétől rajzik. A petéket egyesével helyezi el a növények szárának közelében. Kártétele miatt a kukorica szára a szárcsomóknál eltörik, a törés helyén kis lyukak és rágcsálék észlelhető. A hernyó belerághat a csőbe is, de ilyenkor csak a torzsát károsítja.

Az első növényvédelmi beavatkozást a kukoricamoly első nemzedéke ellen kell irányítani, és általában júniusban kell elvégezni. Ekkor elegendő egy kezelés -amely véd a kukorica másik legjelentősebb molykártevője -a gyapottok bagolylepke első nemzedéke ellen is. A következő beavatkozást a bajusz- vagy címerhányás idejére, a virágzás időszakára kell időzíteni. Száraz, meleg évjáratban a védekezést gyakran meg kell ismételni. Ebben az esetben a permetezési forduló (a fertőzési nyomástól függően) 7-12 nap. A legfontosabb az lenne, ha a gazdák a virágzás időszakban védenék meg az állományt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03