Nemsokára apró robotok rohamozzák meg a földeket

agrarszektor.hu
A földeket a jövőben aprócska önműködő robotok művelhetik, miközben az emberekre csak a felügyelet marad, valamint a keletkező óriási adathalmazok kezelése és kiértékelése. Úgy tűnik, a mezőgazdaság feltartóztathatatlanul halad ebbe az irányba, most egy újabb nagy gépgyártó is ilyen jövőt vizionál a számunkra.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Futurisztikus projekten dolgozik a német Fendt mezőgépgyártó vállalat európai uniós támogatással. A MARS névre hallgató program elsődleges célja olyan autonóm eszközök kifejlesztése, amelyek önállóan képesek bevetni egy földterületet, illetve egyéb munkaműveleteket elvégezni rajtuk. A MARS (Mobile Agricultural Robot Swarms) rövidítés is erre utal: a Fendt szerint a mozgó mezőgazdasági robotrajok jelenthetik az agrárium jövőjét.

Az elektromos működtetésű, kisméretű, tehát alacsony energiafogyasztású, környezet- és talajkímélő robotokat felhő alapú rendszerek révén lehet majd kontrollálni. Elég lesz egy applikáció ahhoz, hogy láthassuk, a szorgos kis "munkások" hol tartanak, mivel foglalatoskodnak éppen a földünkön. A rendszert egyelőre a vetés elvégzéséhez dolgozták ki, de később alighanem a többi munkaműveletet is sorra veszik majd.

A minirobotok egy speciális szállítóeszköz, afféle "anyahajó" segítségével jutnak ki a táblákra, majd önállóan munkához látnak. Természetesen közben a kezelő folyamatos visszajelzéshez jut a tevékenységükről, óriási adathalmaz formájában, amit azután a még hatékonyabb termeléshez tud majd felhasználni.

Minden mag pontos helye, és a kapott kezelés (vegyszerezés, tápanyag-ellátás) egy felhő alapú rendszerben tárolódik. Így a fejlődő növény "testreszabott" ellátásban részesülhet, okszerűbb és kevesebb inputanyag-felhasználás mellett növekedhet. Az új eljárás nemcsak fenntarthatóvá teszi a mezőgazdaságot, de a termésmennyiséget is növeli.

Ha egy robot meghibásodik, akkor a többiek automatikusan átveszik a feladatait. Nem fordulhat elő tehát az, hogy a vetésnél sorok maradnak ki emiatt, vagyis már az elején kár érje a gazdát. A robotok rajokban dolgoznak, ráadásul a nap 24 órájában, és könnyű őket szervizelni, vagy akár véglegesen pótolni.

A projekt természetesen még fejlesztés alatt áll, így korai lenne a kereskedelmi forgalomba helyezéséről beszélni. Kétségkívül kvantumugrás ez a mai technológiához képest, de minden bizonnyal sokkal hamarabb megjelenik és elterjed, mint arra a legmerészebb álmainkban számítanánk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?