Neonikotinoidok: újabb lesújtó vélemény és fellángoló vita

agrarszektor.hu
A neonikotinoid tartalmú növényvédő szerek veszélyeire hívja fel a figyelmet az a jelentés, amelyet a közelmúltban nyújtott be egy tudományos testület az Európai Bizottságnak. A tanulmányban azt kutatták, hogyan hatnak a neonikotinoidok a vadon élő, mezőgazdasági szempontból is hasznos rovarokra és madarakra. A jelentés szerint egyre több bizonyíték utal arra, hogy a neonikotinoidok valós veszélyt jelentenek és felesleges szennyezést okoznak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyértelmű, hogy a neonikotinoidok negatívan hatnak a mezőgazdaság számára is hasznos, vadon élő szervezetekre, így például a méhekre, a vadméhekre és egyes ragadozó bogarakra - állítja az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC). A szervezet 2012-től rögzített adatokat dolgozott fel legújabb jelentésében, amelyet az Európai Bizottsághoz is eljutatott.

A neonikotinoid tartalmú rovarölő szerek megzavarják a rovarok tájékozódását, megnehezítik táplálék-keresésüket és csökkentik a vírusokkal, megbetegedésekkel, kártevőkkel szembeni ellenállásukat is. A tudósok szerint a neonikotinoid tartalmú csávázószerek már kis mennyiségben is negatívan hatnak a környezetre.

Az évek óta tartó vita
Az utóbbi évekbene több bírálat érte a neonikotinoid tartalmú csávázószereket. A méhpusztulásban játszott állítólagos szerepük miatt az Európai Bizottság 2013. december elsejétől két évre részlegesen fel is függesztette a használatukat. A döntés azonban nem szüntette meg a szakmai vitákat, és a neonikotinoidok szerepéről azóta is számos pró és kontra érv fogalmazódik meg.

A tanulmány szerzői felhívták a figyelmet arra, hogy a méheken kívül vannak még egyéb, hasonlóan fontos szervezetek - például a vadméhek, a lepkék, a ragadozó atkák, a pillangók és egyes madarak -, amelyeknél az utóbbi időben jól megfigyelhető csökkenés mutatható ki. Ez összefüggésben lehet a neonikotinoid tartalmú szerekkel, amelyek csávázószerként használva bejutnak a talajba és szükségtelenül nagy szennyezést okoznak.

A szervezet szerint a neonikotinoidok széles körű használatának újbóli engedélyezése nem lenne összhangban azzal az EU-s rendelkezéssel, amely 2013. december elsejétől korlátozza e szerek alkalmazását. Az unió sokat költ arra, hogy visszaállítsa és megőrizze a biodiverzitást, a neonikotinoidok pedig negatívan befolyásolják ezt a törékeny egyensúlyt - emelte ki az EASAC.

Egy brit gazdálkodói szervezet viszont máris élesen bírálja a legújabb tanulmányt - közölte a thecropsite.com. Úgy vélik, a vizsgálat elavult adatokon alapul, amelyek nem tükrözik a valós körülményeket. Az eredményt pedig politikailag befolyásoltnak és túlzónak tartják.

A neonikotinoidok korlátozása a növényvédelemben fontos eszközt vett el a gazdálkodóktól - hangsúlyozta a gazdálkodó szervezet. A csávázószerek hiányában a kártevők lárvái könnyen kifejlődhetnek, így már a növények első növekedési stádiumától kezdve fennáll a kártétel veszélye.

Sok gazdálkodó termése veszett már kárba a nagy repcebolha kártétele miatt, mivel a rovar a csávázószer nélkül jelentős veszteséget okoz. A brit gazdák ironikusnak tartják, hogy a repce a méhek szempontjából meghatározó növény, de a neonikotinoidok kivonása miatt csökkenteniük kell a repceterületek arányát, így a méhek táplálék forrását is. Szerintük nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a neonikotinoidok betiltása hasznos lenne, ugyanakkor az már nyilvánvaló, hogy a kultúrnövények szempontjából mindenképpen káros a hiányuk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?