Őszi búzákat és kukoricákat tesztelnek

agrarszektor.hu
Őszi búza és kukoricafajtákat vizsgál a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetsége. A fajtakísérleteket idén is a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) végzi el. A fajtakísérletek célja, hogy a gazdálkodók független forrásból származó információkat kaphassanak az egyes fajtákról.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az őszi búza fajtákat tizedik, a kukoricát pedig tizenegyedik éve vizsgálják a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének posztregisztrációs fajtakísérleteiben, amelyeket ezúttal is a NÉBIH végez. A szakmai felügyeletet pedig a Fajtakísérleti Innovációs Tanács biztosítja - derül ki a két szervezet közleményéből.

A vizsgált fajtákat kódszámmal látták el, így a kísérletben a fajtanemesítő kiléte a dekódolásig ismeretlen a közreműködő szakemberek számára. A fajtakísérletek célja, hogy a termelők számára információt adjon a különböző adottságú területeken termesztett, majd különböző vizsgálatokon kiértékelt fajtákról - mondta Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács igazgatója.

Az őszi búza kísérletben összesen 45 fajtát vizsgálnak eltérő termőhelyi adottságok mellett az ország több pontján, Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Jászboldogházán, Tordason, Szarvason, Iregszemcsén, Eszterágpusztán, Székkutason, Gyulatanyán és Debrecenben. A kísérleti helyszíneken különböző termőképességű talajon vetették el a vetőmagokat, majd a nyári aratást követően a terméseredmények mellett a beltartalmi értékeiket is megvizsgálják.

Az idei évben a posztregisztrációs kísérletben a FAO 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó kukoricafajták vesznek részt. A kísérletek első beállítása óta eltelt 10 év évben 15 nemesítő 200 kukoricafajtája mérettette meg teljesítményét. Idén az ország tizenegy pontján - Tordason, Jászboldogházán, Szombathelyen, Eszterágpusztán, Debrecenben, Kaposváron, Mezőhegyesen, Nyíregyházán, Iregszemcsén, Székkutason és Jánoshalmán - tesztelik a hibrideket. A kísérletek során nemcsak a szemtermések összehasonlítását végzik el, de három helyszínen különböző termőhelyi viszonyok mellett érésdinamikai vizsgálatok is készülnek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?