Sokba kerül az öntözővíz? - Így lehet spórolni

agrarszektor.hu
Új magyar menedzserszoftver járulhat hozzá ahhoz, hogy a gazdálkodók hatékonyabban használhassák fel az öntözővizet. A fejlesztő cég szerint a földhasználók akár milliókat spórolhatnak az új vízügyi szoftverrel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Komplex vízügyi menedzserszoftvert fejlesztett ki a magyar Fatimex Technologies - áll a vállalat közleményében. A hatékony vízgazdálkodási rendszer először összegyűjti és adatbázisba foglalja a hazai öntözőcsatornákban elhelyezett, vezeték nélküli érzékelők adatait. Utána az elérhető adatok és a kifejlesztett számítási módszerek alapján vízszállítási és öntözési menetrendet készít, illetve könnyen elérhető formában, mobil applikáción és weboldalon, közzéteszi az öntözéssel kapcsolatos információkat a gazdálkodók számára. A cég szerint a földhasználók akár milliókat spórolhatnak a magyar vízügyi fejlesztéssel.

A Fatimex Technologies hazai, valamint európai uniós forrásból megvalósult komplex rendszere három fő részből áll: egy új üzleti modellből, egy vezeték nélküli érzékelőkön alapuló adatgyűjtő rendszerből és az adatbányászaton alapuló műszaki intelligenciából. A rendszer használatakor a vízügyi társaságok az üzleti modell segítségével az öntözővizet a valós költségek alapján hatékonyan elosztva tudják biztosítani a mezőgazdasági gazdálkodók számára, miközben takarékosságra és előretervezésre ösztönzik őket.

Az ellenőrzött adatgyűjtő rendszer bármilyen szükséges típusú mérési igényhez alkalmazkodik. A műszaki intelligencia pedig képes arra, hogy az édesvízi csatornákon mozgatandó vízmennyiséget annak veszteségeivel együtt kiszámolja. A technológia alkalmas arra is, hogy a központból, akár emberi beavatkozás nélkül is irányítsa az eddig kézzel, a helyszínen ki-bekapcsolt vízügyi berendezéseket (szivattyúkat, gátakat).

MTI-fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A közlemény szerint a hazai mezőgazdasági területek jelentős része olyan helyekre esik, amelyeket egyrészt belvizek veszélyeztetnek, másrészt a csapadék egyenetlen eloszlása miatt az év egy részében öntözésre szorulnak. Ezeknek a problémáknak a kezelésére a vízügyi szervezetek csatornarendszereket építettek ki, amelyek belvízkor képesek a felesleges víz gyors elszállítására, szárazság vagy aszály esetén pedig a megfelelő mennyiségű öntözővizet biztosítják a gazdálkodóknak.

A hazai mezőgazdaságban viszonylag alacsony az öntözött földek aránya, de az egyre intenzívebb gazdálkodás előtérbe helyezésével jelentős növekedés várható. A megfelelő öntözővizes gazdálkodáshoz két dologra van szükség: a meglévő állapotot bemutató pontos adatokra, valamint a megfelelő előrejelzések elkészítésére, amelyek megalapozzák a víz mozgatásával kapcsolatos döntéseket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?