2019. október 23. szerda Gyöngyi

Hírek - Agrotechnológia

Tízmilliárdot hozhat a digitális agrárstratégia

Elkészült Magyarország digitális agrárstratégiájának szakmai tervezete. A dokumentum már tavasszal a kormány elé kerülhet, a stratégia megvalósításához szükséges források összege pedig a tízmilliárdos nagyságrendet is meghaladhatja.
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A társadalmi vitát követően, már idén tavasszal a kormány elé kerülhet Magyarország digitális agrárstratégiájának szakmai tervezete - jelentette be egy tájékoztatón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A tárca szerint az uniónak 2020 után is hangsúlyt kell fektetnie az agrárium digitalizációjára.képzési támogatásokkal, szaktanácsadási rendszerrel és a szolgáltatások árának csökkentésével.

A digitális megoldások optimalizálják az üzemanyag-, az alapanyag- és az időfelhasználást - hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. A digitalizációhoz szükséges alapok megteremtése hektáronként két eurós, míg egy intelligens gépsor bevezetése már 40-50 eurós költségcsökkentést is jelenthet. Ha pedig járműnavigációs szintig menő adatgyűjtést vezetnek be egy gazdaságban, az a költségek akár 80 eurós csökkenését is eredményezheti emelkedő hozamok mellett. A búza hozama precíziós gazdálkodással 7-17, a kukoricáé 2-9, a napraforgóé 6-10 százalékkal növelhető, a technológia azonban a kertészetben, az állattenyésztésben és az erdészetben is alkalmazható. Magyarországon most elsősorban a nagyobb, innovatívabb vállalkozások tudják fedezni a digitalizáció költségeit.

A dgitális agrársstratégia megvalósításához szükséges források összege elérheti vagy meg is haladhatja a tízmilliárdos nagyságrendet is - hangsúlyozta Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Ugyanakkor a stratégia végrehajtása 3-5 éves idősávban akár 60 százalékos hatékonyság-növekedést is hozhat.

Kapcsolódó cikkek


X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu