Tízmilliárdot hozhat a digitális agrárstratégia

MTI
Elkészült Magyarország digitális agrárstratégiájának szakmai tervezete. A dokumentum már tavasszal a kormány elé kerülhet, a stratégia megvalósításához szükséges források összege pedig a tízmilliárdos nagyságrendet is meghaladhatja.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A társadalmi vitát követően, már idén tavasszal a kormány elé kerülhet Magyarország digitális agrárstratégiájának szakmai tervezete - jelentette be egy tájékoztatón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A tárca szerint az uniónak 2020 után is hangsúlyt kell fektetnie az agrárium digitalizációjára.képzési támogatásokkal, szaktanácsadási rendszerrel és a szolgáltatások árának csökkentésével.

A digitális megoldások optimalizálják az üzemanyag-, az alapanyag- és az időfelhasználást - hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. A digitalizációhoz szükséges alapok megteremtése hektáronként két eurós, míg egy intelligens gépsor bevezetése már 40-50 eurós költségcsökkentést is jelenthet. Ha pedig járműnavigációs szintig menő adatgyűjtést vezetnek be egy gazdaságban, az a költségek akár 80 eurós csökkenését is eredményezheti emelkedő hozamok mellett. A búza hozama precíziós gazdálkodással 7-17, a kukoricáé 2-9, a napraforgóé 6-10 százalékkal növelhető, a technológia azonban a kertészetben, az állattenyésztésben és az erdészetben is alkalmazható. Magyarországon most elsősorban a nagyobb, innovatívabb vállalkozások tudják fedezni a digitalizáció költségeit.

A dgitális agrársstratégia megvalósításához szükséges források összege elérheti vagy meg is haladhatja a tízmilliárdos nagyságrendet is - hangsúlyozta Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Ugyanakkor a stratégia végrehajtása 3-5 éves idősávban akár 60 százalékos hatékonyság-növekedést is hozhat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?