Új fajták, vetésszerkezet és technológia - Így védekezhetünk

agrarszektor.hu
Alkalmazkodniuk kell a mezőgazdasági termelőknek az egyre gyakoribb időjárási rendellenességekhez. A változó körülmények új növényi kultúrák, vetésszerkezet és művelési technológiák alkalmazását tehetik szükségessé.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az utóbbi 8-10 évben az egész világon jelentősen megnövekedett az időjárási anomáliák száma, amely intő jel a mezőgazdasági termelők számára - hangsúlyozza közleményében Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője. A tavalyi terméshozam adatok jól mutatják, hogy a probléma Magyarországon is akut, hiszen a meghatározó növényfajtáknál csökkent a betakarított termés mennyisége. A kukoricatermesztésre azonban az időjárási adottságok mellett globális szinten az olajár drasztikus csökkenése is hatással van. Az alacsony üzemanyagárak miatt a bio üzemanyagként is hasznosított kukorica termesztése már nem jövedelmező, így ez is visszafogja a kukoricatermesztést.

A bizonytalan helyzet alkalmazkodást igényel a termelők részéről, így jobban átgondolt vetésszerkezet, az alkalmazott genetika módosítása, vagy akár olyan új növényfajták alkalmazása lehet szükséges, amelyek jobban igazodnak a szélsőséges időjárási körülményekhez - véli Tresó István. Emellett a jelenleg alkalmazott műszaki eszközöket, technológiákat is át kell gondolni, és igazítani kell a megváltozott termesztési feltételekhez.

A változó körülményekhez való alkalmazkodást segítheti majd a mezőgazdasági vállalkozások számára hamarosan igénybe vehető tároló-építési támogatás, amely a kisebb gazdaságok tárolási kapacitásának hatékony növelését célozza. Ugyanakkor a speciális, kisebb mennyiségben termesztett növények tárolása esetén is felhasználható lehet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?