Valós idejű növénygazdálkodás (x)

agrarszektor.hu
A szakértők szerint a nitrogén műtrágya optimális felhasználásának a törvényszerűségei a következők: a megfelelő input anyagot a megfelelő mennyiségben, a megfelelő helyen és időben. Ezeknek a feladatoknak az oroszlánrészét végzi el az Axiál Kft. által forgalmazott Topcon CropSpec növényfejlettség-érzékelője.

 

A nitrogénnek elegendő mennyiségben kell rendelkezésre állnia annak érdekében, hogy biztosítsa a növény optimális fejlődését, és végeredményben magas terméshozamát. A mennyiség mellett, a termény minőségét is meghatározhatja a nitrogén ellátás, elég csak ha pl. a kenyérgabonák sikértartalmára gondolunk. A növények rövidtávú szükségletén felül a kijuttatott többletnitrogén ugyanakkor eltávozhat a környezetbe; túl magas dózisa a növény károsodását okozhatja. Arról az örökéletű mondásról nem is beszélve, hogy a feleslegesen kijuttatott inputanyag kidobott pénz.

 
Korábbi években már találkozhattunk a szaklapok hasábjain ezzel a technológiával, amit a hétköznapi gazdálkodó csak futurisztikus jövőképként vizualizálhatott. Mára azonban elérhető ez technika a precíziós gazdálkodás iránt elkötelezettek számára.
 
A rendszer alapja - mint a helyspecifikus gazdálkodást tekintve általában - a GPS technológia. A traktor/önjáró permetező vezető fülkéjén, a képen látható módon elhelyezett két optikai érzékelő érintésmentesen, pulzáló lézerdiódák segítségével térképezi fel a bejárt területen a növénykultúra vegetációs aktivitását, illetve annak táblán belüli változékonyságát. A szenzorok azt vizsgálják, hogy a növényzet a különböző hullámhossz tartományokban milyen mértékben nyeli el, ill. veri vissza a fényt. Minél többet ver vissza a fotoszintézis tekintetében hasznos hullámhossz tartományban, annál kevesebbet hasznosít abból, tehát annál kisebb a növény vegetációs aktivitása.
 Ez alapján a rendszer a vegetációs aktivitást leíró ún. vegetációs indexet számít. Tekintve, hogy a nitrogén nem csak hogy a növények növekedésének alapvető eleme, de magának a klorofillnak is építő köve, ez, a növény vegetációs aktivitása és nitrogén igénye közötti összefüggés felhasználható a növények aktuális nitrogén igényének meghatározására. A Topcon X30-as monitoron futó szoftver segítségével a szenzorokból származó értékek valós időben kerülnek feldolgozásra, és a kiértékelt információkat figyelembe véve akár automatikusan meg is történik a szükséges nitrogén kijuttatása erre alkalmas, mérleggel ellátott műtrágyaszórót, vagy permetezőgép vezérlésén keresztül.
 A kijuttatandó mennyiséget a megfelelő növénytani ismeretek tudatában maga a felhasználó állíthatja be. Miután meghatározásra kerültek a kijuttatandó minimum és maximum értékek, a gép már automatikusan elvégzi a kijuttatandó mennyiség szabályozását. A szenzorok saját fényforrással rendelkeznek, amely így 24 órás teljes körű üzemelést biztosít a felhasználó számára. Igény esetén kijuttatás-vezérlés nélkül, csak térképezésre is használható a rendszer. A mért adatok a későbbi tápanyag-visszapótlás tervezésekor is felhasználhatók, térbeli pontosságuk mAXI-NET RTK korrekciós jel használatával ± 2-3 centiméteres. 

A CropSpec kifejlesztése a világvezető tápanyaggyártó vállalata, a Yara International együttműködésével történt.
Végeredményben levonható a következtetés, hogy a rendelkezésre álló adatok segítségével a nitrogén kijuttatás a növények mindenkori igényéhez igazítható. Ezáltal nagyobb biztonsággal érhető el a tervezett termésszint, és terményminőség, továbbá, csökkenthető a túlzott kijuttatásból eredő párolgási, kimosódási, stb. veszteség. Ez nem csak a termelés jövedelmezősége, de környezetünk védelme szempontjából is előnyt jelent a felhasználók számára.
 
Az CropSpec használatának előnyei:
  • Optimális műtrágya mennyiséget lehet kijuttatni a termőterület bármely részére, mellyel átlagosan 10-12% inputanyag takarítható meg.
  • Átlagosan 3-5%-al növekedhet a terméshozam.
  •  Irányítható terményminőség (kenyérgabona, sörárpa, stb.)
  • Csökkenti a túlzott nitrogén felhasználásból eredő megdőlés kockázatát. 
  • Az egyenletesebb fejlettségi szintből adódóan 20%-al növelhető a betakarítás sebessége. 
  • Csökken a felhasznált üzemanyag mennyisége akár 10%-al.

További információ: www.axial.hu/teruleti-kepviselok?kat=gps 

(x)
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?