Aggasztó hírek: újabb lengyel-német határmenti településen jelent meg a sertéspestis

agrarszektor.hu2020. március 30. 07:15

A lengyel-német határtól alig 65 kilométernyire, egy nagy lengyel sertéstelepen bukkant fel ismét az afrikai sertéspestis. A területre vonatkozóan már egyébként is voltak érvényben járványvédelmi korlátozások. A gond csak az, hogy a sertéstelep még az ellenőrzés előtt túladott a teljes malacállományán, így a hatóságok további kitörésektől tartanak.

Újra felbukkant az afrikai sertéspestis Lengyelországban. Ezúttal egy nagy sertéstelepen, az ország nyugati felében, a német határtól körülbelül 65 kilométernyire található Niedoradz településen mutatták ki a vírust. A szóban forgó terület egyébként már járványvédelmi korlátozások alatt áll az afrikai sertéspestis miatt, írta meg a Farming UK.

A farmon összesen 23746 sertésben, köztük majdnem 7000 kocánál mutatták ki a vírust. A lengyel hatóságok új korlátozó intézkedéseket hoztak és új megfigyelési területet létesítettek a sertéstelep körül, miután a hét elején bebizonyosodott, valóban jelen van a fertőzés az állományban.

A probléma azonban sokkal nagyobb lehet, ugyanis az ellenőrzés előtt a sertéstelep már eladta a teljes malacállományát, mintegy 17 ezer fiatal állatot. A hatóságok attól tartanak, hogy a közeljövőben azokon a sertéstelepeken is megjelenhet a betegség, amelyek vásároltak az itteni malacokból.

A német sertéstenyésztők és hatóságok pedig árgus szemekkel figyelik a lengyel határokat, előre félve attól a pillanattól, amikor a rettegett vírus megjelenik Németországban is. A hivatalos információk szerint mostanáig a határtól 21 kilométerre volt a legközelebbi felbukkanása az afrikai sertéspestisnek.

Címkék:
sertés, sertéspestis, lengyelország, állategészségügy, németország, malac, afrikai-sertéspestis, koca,