Megunt házi kedvencek miatt hirdettek egészségügyi vészhelyzetet Puerto Ricóban

agrarszektor.hu2020. december 25. 15:30

Egészségügyi vészhelyzetet kellett hirdetni Puerto Ricóban. Az Egyesült Államokhoz tartozó szigeten ugyanis veszélyes mértékben elszaporodtak az alapvetően kedvtelésből tartott vietnami csüngőhasú sertések, írta meg a 444.hu az NBC információi alapján.

Több ezer vietnami csüngőhasú malac kószál Puerto Rico utcáin, megeszik a termést, felborítják a kukákat, mindenhol otthagyják ürüléküket, és közben szinte megállíthatatlanul szaporodnak, olvasható a 444.hu oldalán. A vietnami csüngőhasú malacok egy időben nagyon népszerű háziállatok voltak, főleg miután George Clooney beszélt róla, hogy maga is tart egyet. De ahogy az lenni szokott, később sokan megszabadultak a hirtelen felindulásból beszerzett malacoktól, amik aztán a szabadban szaporodtak tovább. De annyira, hogy a hatóságok most kénytelenek voltak egészségügyi vészhelyzetet hirdetni.

A déli államokból érkező csapatok négy nap alatt 500 malactól szabadították meg a szigetet tavaly augusztusban, de ez is kevés volt a helyzet rendezéséhez. Ráadásul a sertések le sem vághatóak, illetve levághatók, de emberi fogyasztásra alkalmatlanok, mert nagyon sok betegséget terjesztenek.

A probléma öt évvel ezelőtt kezdődött, a helybéliek ekkor pörögtek rá a malacokra, csak épp nem tudták, hogy azok nem maradnak olyan kicsik, mint a képeken, hanem akár több mint egy mázsásak is lehetnek felnőtt korukra. A sertések száma azután is növekedett, hogy 2017-ben lecsapott Puerto Ricóra a Maria hurrikán - a vihar miatt sok állat szabadult ki, de voltak, amiket maguk a gazdáik engedtek szabadon. Bár hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, de úgy becsülik, csüngőhasú malacok ezrei kóborolhatnak Puerto Ricóban. A szigeten 78 kerület van, és 67-ből jelezték már, hogy náluk is problémát jelentenek a kóbor állatok.

Címkék:
sertés, usa, amerikai-egyesült-Államok, malac, vészhelyzet, levágás, elszaporodás, csüngőhasú malac,