Óriási rovarinvázió fenyegeti Amerikát: mindent elpusztítanak, ami az útjukba kerül

agrarszektor.hu2021. augusztus 28. 14:00

Kabócaszerű rovarok árasztották el az Egyesült Államokat. Annyira eldurvult a helyzet, hogy a Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) már közleményt adott ki, amely szerint ezt a rovart, a Lycorma delicatulát "meg kell ölni, szét kell zúzni, mindegy, hogy hogyan, csak meg kell szabadulni tőle".

A rovarok, amik 5-10 évvel ezelőtt érkezhettek Kínából, ezen a nyáron annyira elszaporodtak, hogy öt államban már elpusztítottak rengeteg almafát és szőlőst, de rámozdultak az őshonos fákra, így a dióra, a juharra és a fűzfákra is - írta meg a 444.hu a The Guardian értesülései alapján. Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium invazív fajokkal foglalkozó szervezete szerint a rovar - ami két és fél centisre is megnőhet, és leginkább egy kabóca illetve egy moly szerelemgyerekének néz ki - komoly gazdasági fenyegetést jelent több iparágra is.

Amellett, hogy mindent megesznek és elpusztítanak, maguk után mindenhol úgynevezett mézharmatot ürítenek, ami bepenészedik. Ez a penész az emberre ártalmatlan, a növényekben azonban súlyos károkat okoz. A Lycorma delicatula ősszel szaporodik, egy példány pedig akár 30-50 petét is lerakhat. A mezőgazdasági minisztérium közleményében mindenkit arra kérnek, hogy aki akár csak egy ilyet rovart is meglát, azonnal értesítse a hatóságokat.

Címkék:
usda, amerika, usa, amerikai-egyesült-Államok, rovar, invázió, kabóca, kártevő, pusztítás, kártétel, penész, rovarinvázió, károkozók, kabócafaj, rovarkártevő,