Nem álom többé: szobatisztaságra neveltek szarvasmarhákat a kutatók

agrarszektor.hu2021. szeptember 18. 14:00

Egy német kutatóintézet munkatársai szobatisztaságra szoktattak 11 szarvasmarhát. A kísérletet 16 állattal indították, azaz közel kétharmadukat tudták megtanítani, hogy kijelölt helyen vizeljenek.

A marhák vizelésének helye klímavédelmi szempontból nem mindegy. A marhavizeletben lévő ammónia ugyanis a talajba kerülve üvegházhatást okozó gázzá alakul. A kísérletben az összegyűjtött marhavizeletet ártalmatlanították, így abból nem lett üvegházhatást okozó gáz - írta meg a 444.hu a BBC értesülései alapján.

De hogy lehet egy marhát megtanítani az árnyékjászol használatára? A német tudósoknak ez úgy sikerült, hogy ha a megfelelő helyen vizeltek az állatok, akkor jutalomfalatot kaptak, ha meg máshol, akkor három másodpercig vízzel spriccelték őket, amit utálnak. A szoktatás során egyre távolabb lehetett vinni a vizelési pontot, és a marhák mentek szépen a megfelelő helyre. Illetve a közel kétharmaduk ment.

Címkék:
szarvasmarha, németország, csökkentés, kísérlet, kutatóintézet, viselkedés, változtatás, ammónia, üvegházhatású-gáz, ammónia-kibocsátás, vizelet, kutatók,