Figyelmeztetnek a szakértők: komoly változások kellenek az európai állattartásban

agrarszektor.hu2021. december 28. 16:00

Akár a koronavírusnál is veszélyesebb világjárvány kitörésére figyelmeztetnek az állategészségügyi szakértők abban az esetben, ha a nagyipari állattartásban a továbbiakban is ilyen mértékben használják az antibiotikumokat. Bár az elmúlt években jelentősen kevesebb antibiotikumot adnak megelőzés jelleggel, ám úgy tűnik, hogy a tömegesen tartott csirkék és sertések még így is túl sok ilyen gyógyszert kapnak.

Az Európai Unió tagországaiban január 28-tól tilos antibiotikumot adni az egészséges háziállatoknak, Nagy-Britanniában pedig az állategészségügyi szakemberek és az állatvédők hasonló lépéseket követelnek a kormánytól - írja a Qubit. A WHO egy 2017-es jelentése szerint vannak olyan országok, ahol az összes felhasznált antibiotikum 80 százalékát adják haszonállatoknak. A világszervezet már ekkor a preventív antibiotikum-használat teljes megszüntetését javasolta, erre azonban eddig még nem került sor. 

Több szakértő is aggasztónak tartja, hogy hiába kisebb mértékben, de még mindig használnak antibiotikumot a nagyüzemi állattartásban, mások viszont túl szigorúnak tartják az uniós szabályozást. Chris Lloyd, a mezőgazdasági gyógyszerhasználatot felügyelő bizottság (RUMA, Responsibe Use of Medicines in Agriculture) főtitkára szerint nem az elmúlt években pedig olyan mértékben csökkent az antibiotikumhasználat a szektorban, hogy nincsen szükség további szigorításokra. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója úgy véli, hogy egy világméretű, összehangolt cselekvési tervre van szükség. 

Címkék:
agrárpolitika, antibiotikum, járvány, állatvédelem, állattartás, sertéstartás, európai-unió, állategészségügy, uniós-szabályozás, szakértő, probléma, figyelemfelhívás, használat, veszélyes, antibiotikum-rezisztencia, csirketenyésztő, antibiotikum-helyettesítő,