Fontos döntés született: megszűntek a korlátozások Magyarországon

agrarszektor.hu2022. július 15. 14:45

Sikeresnek bizonyult a madárinfluenza-járvány elleni védekezés: már több mint egy hónapja nem mutatták ki a vizsgálatok a vírust a hazai baromfiállományban. A kedvező tendenciát figyelembe véve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a még fennálló felügyeleti (megfigyelési) körzet feloldását Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Mivel Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében június eleje óta nem fordult elő újabb megbetegedés, ezért a Nébih - a védőkörzet múlt heti megszüntetése után - július 15-én elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását. Ezzel megszűnt hazánkban az utolsó, madárinfluenza miatt korlátozás alatt álló terület is - olvasható a hatóság oldalán. Az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján immár ezekből a megyékből is zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás. A védőkörzetek megszüntetéséről bővebb információk itt találhatóak:

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország legkorábban 2022. július végén nyerheti vissza madárinfluenza-mentes státuszát, vagyis csak ezt követően kezdődhet meg újra a szállítás a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó, úgynevezett harmadik országokba. A Nébih ugyanakkor arra hívta fel a baromfitartó gazdák figyelmét, hogy a könnyítések ellenére továbbra is fennáll a vírus behurcolásának veszélye, ezért a felelős állattartás, különösen a járványügyi előírások betartása továbbra is kiemelt jelentőséggel bír. A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos információk, tájékoztatók a Nébih tematikus aloldalán érhetőek el.

Címkék:
madárinfluenza, nébih, állategészségügy, feloldás, intézkedés, korlátozások, védőkörzet, megfigyelési-körzet, állategészségügyi-hatóság, járványügy, döntés, szabolcs-szatmár-bereg-megye, óvintézkedés, hajdú-bihar-megye, elővigyázatosság, óvatosság, antivirális,