5 százalékos áfát akarnak a tojásra is

agrarszektor.hu
Áfacsökkentést szorgalmaznak a hazai piacon a tojástermelők. Emellett azt is el szeretnék érni, hogy - miként más baromfiágazati szereplők - ők is állatjóléti támogatást kapjanak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

El szeretné érni a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség), hogy a tojás bekerüljön azon élelmiszerek körébe, amely általános forgalmi adóját (áfa) 5 százalék csökken - közölte Végh László, a szervezet elnöke egy tájékoztatón. A tojásforgalmazást ma 27 százalékos áfakulcs terheli.

Ugyanakkor nemcsak az áfa-csökkentés fontos a tojástermelőknek, hanem az is, hogy ők is részesüljenek az állatjóléti támogatásokból. Erről a lehetőségről egyeztetnek a szakminisztériummal.

Magyarországon a tojásfogyasztás fejenként 215 darab évente. A rendelkezésre álló adatok szerint a belföldi fogyasztás 25-28 százaléka származik importból. A nagyüzemi tojástermelés évente most 800-900 millió darab, ebből 40-45 millió az export. A háztájiban előállított tojás mennyisége mintegy 700 millió darab.

A tojástermelés tavaly a regisztrált tojástermelőknél 3 százalékkal nőtt, elérte a 885,5 millió darabot. Az idei első fél évben a termelés 442,7 millió volt, ez 11 százalékos emelkedés 2014 azonos időszakához képest. A tojástermelés árbevétele 22 milliárd forint körül mozog évente, az idén várhatóan 10 százalékkal magasabb lesz - írta az MTI.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?