50 kis nóniusz csikóra számítanak a hortobágyi Mátai Ménesben

agrarszektor.hu
Ma a Hortobágyi Nonprofit Kft. Mátai Ménesének van a legnagyobb nóniuszállománya Magyarországon. A közel 55 törzskancával rendelkező ménesben több mint 200 nóniusz egyed található, ahol nagyjából 4-5 mén fedez. A 360 fokos videót is tartalmazó cikket a haon.hu oldalán találtuk.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nóniusz Lótenyésztő Egyesület keresi a fajta jövőjét, mely a modern, jól kezelhető és tetszetős mozgású fogatlovak kialakításában alakítja a fajtát, megőrizve a nóniusz genetikai értékeit. A Mátai Ménes anyakanca-istállójában Szladek Péter a kiscsikók születéséről beszélt a lapnak:

"Ebben az időszakban, vagyis februártól áprilisig születnek a kiscsikók. Ilyenkor 24 órás felügyeletet igényelnek a vemhes lovak, így a csikósok a lovászokkal közösen szinte minden percüket itt töltik. Jelenleg húsz csikó született, de nagyjából még harminc fog világra jönni" Az istállót elhagyva a stáb egy másik istállóhoz sétál, ahol találkozik az év első kiscsikójával, Fillérrel és anyukájával, Rátartival. Minden évben az ábécé szerint választanak neveket a csikóknak, a kezdőbetűk jelölik az évet, melyben születtek; idén az "F" betű van soron. Fillér pár hete látta meg a napvilágot.

A kellemes, tavaszias időben Fillért és az édesanyját kiengedték a szabadba. "Közel 40-50 kilo­gramm közötti súllyal jönnek világra a csikók. Mint ahogy minden anyánál és gyermekénél, a lovaknál is szoros a kötődés a csikó és kanca között. Féléves korukban leválasztjuk őket az anyjuktól, akkor kerülnek először külön karámba. A Mátai Ménesben hathónapos kortól hároméves korig nem nagyon foglalkozunk a lovak kiképzésével. Ebben az életszakaszban cseperednek, növekednek, sőt a vadidegen emberekhez igazán ekkor szoknak hozzá. Hároméves koruk után érik el azt a testfelépítést és fejlettséget, hogy meg tudjuk figyelni, mire alkalmasak" - mesélte Szladek Péter. A szakemberek ekkor besorolják az egyedeket aszerint, melyek a legalkalmasabbak a fogatsportra, díjugratásra vagy éppen csikós bemutatóra. Ez kiderül abból, hogyan üget, miként vágtázik kisebb rudak között, vagy milyen a mozgása, illetve milyen a mentalistása a lónak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03