2020. július 12. vasárnap Izabella, Dalma

Hírek - Állat

50 kis nóniusz csikóra számítanak a hortobágyi Mátai Ménesben

Ma a Hortobágyi Nonprofit Kft. Mátai Ménesének van a legnagyobb nóniuszállománya Magyarországon. A közel 55 törzskancával rendelkező ménesben több mint 200 nóniusz egyed található, ahol nagyjából 4-5 mén fedez. A 360 fokos videót is tartalmazó cikket a haon.hu oldalán találtuk.
 
 

A Nóniusz Lótenyésztő Egyesület keresi a fajta jövőjét, mely a modern, jól kezelhető és tetszetős mozgású fogatlovak kialakításában alakítja a fajtát, megőrizve a nóniusz genetikai értékeit. A Mátai Ménes anyakanca-istállójában Szladek Péter a kiscsikók születéséről beszélt a lapnak:

"Ebben az időszakban, vagyis februártól áprilisig születnek a kiscsikók. Ilyenkor 24 órás felügyeletet igényelnek a vemhes lovak, így a csikósok a lovászokkal közösen szinte minden percüket itt töltik. Jelenleg húsz csikó született, de nagyjából még harminc fog világra jönni" Az istállót elhagyva a stáb egy másik istállóhoz sétál, ahol találkozik az év első kiscsikójával, Fillérrel és anyukájával, Rátartival. Minden évben az ábécé szerint választanak neveket a csikóknak, a kezdőbetűk jelölik az évet, melyben születtek; idén az „F” betű van soron. Fillér pár hete látta meg a napvilágot.

A kellemes, tavaszias időben Fillért és az édesanyját kiengedték a szabadba. "Közel 40-50 kilo­gramm közötti súllyal jönnek világra a csikók. Mint ahogy minden anyánál és gyermekénél, a lovaknál is szoros a kötődés a csikó és kanca között. Féléves korukban leválasztjuk őket az anyjuktól, akkor kerülnek először külön karámba. A Mátai Ménesben hathónapos kortól hároméves korig nem nagyon foglalkozunk a lovak kiképzésével. Ebben az életszakaszban cseperednek, növekednek, sőt a vadidegen emberekhez igazán ekkor szoknak hozzá. Hároméves koruk után érik el azt a testfelépítést és fejlettséget, hogy meg tudjuk figyelni, mire alkalmasak" – mesélte Szladek Péter. A szakemberek ekkor besorolják az egyedeket aszerint, melyek a legalkalmasabbak a fogatsportra, díjugratásra vagy éppen csikós bemutatóra. Ez kiderül abból, hogyan üget, miként vágtázik kisebb rudak között, vagy milyen a mozgása, illetve milyen a mentalistása a lónak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu