2020. október 21. szerda Orsolya

Hírek - Állat

„Eredeti Magyar Élelmiszer”: küzdelem a kétes eredetű termékek ellen

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) támogatja az „Eredeti Magyar Élelmiszer” jelölés bevezetését; ennek alkalmazásával ugyanis elkerülhető lenne, hogy a vásárlók a szigorúan ellenőrzött magyar termék helyett – akár tudtukon kívül –, kétes eredetű és minőségű import terméket vegyenek – közölte a Tóth István, a MOSZ titkára az MTI-vel.
 
 

A megjelölés bevezetésének lehetőségéről a múlt év végén folytattak szűk körű egyeztetést az agrár-érdekképviseletek. Ennek célja az volt, hogy az élelmiszer-üzletek kínálatában növelhető legyen a jelenlegi 70 százalék körüli magyar áruarány, főként az állati eredetű termékek körében – tette hozzá a MOSZ titkára.

A MOSZ már évek óta sürgeti az import termékekre vonatkozó magyarellenőrzés hatékonyságának javítását. A hazai termékek élelmiszerbiztonsági ellenőrzése hagyományosan szigorú, az előírások sok esetben az EU-s normákat is meghaladják. Az Európai Unióhoz történő csatlakozás óta ugyanakkor az import termékek hasonlóan szigorú, átfogó ellenőrzésére már nincs mód, el kell fogadni ugyanis a helyi hatóságok tanúsítási rendszerét.

A szúrópróbaszerű ellenőrzések a MOSZ szerint nem kellő hatékonyságúak, a botrányok kirobbanását követően elrendelt fokozott ellenőrzések pedig megkésettek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu