A Bábolna Tetra kitalálta a tojás ideális színét

agrarszektor.hu
Átadták a Bábolna Tetra Kft. baromfi-genetikai kutatóbázisát a Vas megyei Uraiújfaluban. Olyan új hibridek kitenyésztésén dolgoznak majd itt a kutatók, amelyek amellett, hogy jól tűrik a magasabb környezeti hőmérsékletet,különleges, krémszínű tojásokat tojnak. A vállalkozás reményei szerint ezzel a fehér és a barna tojást kedvelők tábora tetszését is elnyerhetik. A hibridek hőtűrése pedig elsősorban az afrikai célpiacokon jelent lépéselőnyt a versenytársakkal szemben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Bábolna Tetra Baromfitenyésztő és Forgalmazó Kft. a világ tojóhibrid-nemesítésének egyik meghatározó szereplője. Sikereik alapja az az 50 éve konzekvensen folyó genetikai munka, melynek érdekében - különösen az elmúlt tíz évben - több kutatási-infrastrukturális fejlesztés is történt. A bábolnai gazdaságból kinőtt cég az elődök szakmai munkájára támaszkodva 1960 óta foglalkozik intenzív baromfitenyésztéssel. A vállalkozás "Tetra" márkanéven bevezetett saját baromfi-hibridjeivel vált ismertté a nemzetközi piacon. Több mint 60 országban, köztük az Egyesült Államokban, Afrikában, Ázsiában is vannak olyan tenyésztési központok, ahol Tetra tenyészpárokat használnak.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A vállalkozás 2014-ben a Vas megyei Uraiújfalu község határában csaknem kétmilliárd forintos beruházással, a Darányi Ignác Terv 769 millió forintos pályázati forrásának felhasználásával hozta létre baromfikeltető üzemét. Most pedig saját forrásainak felhasználásával építettt kutatóbázist, amelyik szorosan együttműködik majd a Kaposvári Egyetemmel és a Dalmand Zrt.-vel. A benne folyó kutatási munkát az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból támogatják majd. A nyilvános cégadatok szerint a Bábolna Tetra Kft. külföldi és belföldi értékesítésből származó nettó árbevétele 2016-ban és 2017-ben is meghaladta az 5,5 milliárd forintot.


A kutatóközpont átadása után Nagy István agrárminiszter az MTI-nek kijelentette: fontosnak tartja, hogy a kutatás-fejlesztés az agráriumban is minél hangsúlyosabban megjelenjen, erre jó példa ez a beruházás. Hozzátette: ahhoz, hogy a piaci versenyt állni tudjuk, természetesen használni kell az egyetemi kutatóközpontokban megszületett eredményeket is. Hangsúlyozta: új divatirányzatok jelennek meg az élelmiszer-fogyasztásban. Egyes vásárlók a fehér színű tojást, mások pedig a barnább színűt kedvelik. Most pedig megjelenik a "krémszínű" tojás is a piacon, ami talán mindkét tábor tetszését elnyeri. Szólt arról is, hogy egyre inkább elvárás, hogy a ketreces tojótyúktartást váltsa fel a mélyalmos. Ugyanakkor olcsó és higiénikus termelésre az előbbi az alkalmasabb. Márpedig a tojásnak - teljes értékű fehérjeforrásként - mindenki számára elérhetőnek kell maradnia.

A felmérések szerint kismértékben nőtt a tojásfogyasztás Magyarországon. Míg öt évvel ezelőtt átlagosan 214 tojást fogyasztott el az ember egy év alatt, addig tavaly már húsz darabbal több volt ez a szám. Korábban 300 tojást is elfogyott egy évben egy főre lebontva.

(Forrás:MTI/AM Sajtóiroda)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?