A beutazási korlátozások részleges feloldásáért lobbizik a Vadászkamara

A beutazási korlátozások részleges feloldásáért lobbizik a Vadászkamara

agrarszektor.hu
2020. augusztus 28-án, Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy szeptember 1-től Magyarország lezárja határait, az ország területére külföldi állampolgárok nem léphetnek be. Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) egyeztetésbe kezdett az Agrárminisztériummal, hogy a külföldről érkező bérvadászokat milyen feltételek mellett lehetne mentesíteni a beutazási tilalom alól.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az OMVK a honlapján is megjelent közleményében jelezte, hogy nem vitatja különböző járványügyi szabályok szükségességét, mivel ennek jelentősége a vadgazdálkodási ágazatban óriási. A Vadászkamara hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a bérvadászati bevételek döntő hányadát ebben az időszakban a külföldi vadászvendégek révén érik el a vadászatra jogosultak, és a korlátozással a hamarosan elkezdődő gímbika szezon egycsapásra kilátástalanná és pénzügyileg tervezhetetlenné vált.

A Vadászkamara érvelése szerint megállapítható, hogy a külföldi bérvadászati kereslet kapcsán a vadász a beutazása során nem a népszerű, turizmus által frekventált helyeket látogatja, vidékre utazik és ott minimális létszámú emberrel kerül kontaktusba (legfeljebb 3-5 fővel), valamint az is, hogy a vadászat olyan "sport" tevékenység, mely a szabadban történik, nem kapcsolódik hozzá közönség, nincs több résztvevő. Emiatt az OMVK a bejelentést követően még a hét végén egyeztetett az Agrárminisztériummal.

Az OMVK több ágazati szakember, valamint járványügyi szakember bevonásával kidolgozott egy olyan járványhelyzetben alkalmazható részletes eljárásrendet, melynek betartása garantálná a vadászvendégek beutazási lehetőségét, a járványügyi kockázatok minimalizálását és a vadászatra jogosultak számára a bérvadászati bevételeket. A Vadászkamara a külföldi bérvadászok különleges protokollját hétfő reggel juttatta el az Agrárminisztériumba. Ahogy fogalmaztak, bíznak benne, hogy a járványügyi kockázat minimális volta miatt a javasolt eljárásrend betöltheti szerepét és rendkívül szigorú adminisztrációval, valamint a szabályok betartása mellett, érkezhetnek vendégvadászok szeptemberben Magyarországra.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?