2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Állat

A hagyományos húsipar már lázad a műhús ellen

Beperelték a vegán szervezetek Mississippi államot, konkrétan Phil Bryant republikánus képviselőt és Andy Gipson mezőgazdasági biztost, mert törvénybe iktatták: a növényi és rovaralapú élelmiszereket nem lehet húsként vagy hústermékként felcímkézni. A hagyományos húsipar támadásnak érzi a műhúst.
 
 

Korábban írtunk arról, mennyire népszerű a műhús, és hogy Londonban megnyílt az első húsmentes hentesbolt. A jelek szerint sokaknak ez a tendencia nem tetszik. Mississippi államban ezért  törvénnyel szabályozták, hogy nem lehet ráírni a nem húsból készült termékekre a „húsmentes hús" megjelölést. Az amerikai Növényalapú Élelmiszerek Szövetsége és egy, a műhúságazatban érdekelt vállalat szerint ez sérti a szólásszabadságot.

A július 1-től hatályos törvény szövege szerint nemcsak a növényi és rovaralapú élelmiszerek címkéjén nem szerepelhet semmilyen formában a hús szó, hanem azokén sem, „amelyek állati szervezeteken kívüli sejtkultúrákban tenyésztett állati sejteket és szöveteket tartalmaznak”. Ezzel az immár a Burger Kingnek is beszállító Impossible Foods, a McDonald's-nak terítő Beyond Meat és minden olyan gyártó bajba kerülhet, amelyik állati hús felhasználása nélkül készült, hússzerű terméket kínál - írta a Qubit. 


A hagyományos húsipar képviselői Amerika-szerte hevesen tiltakoznak az ellen, hogy a levágott állatokból származó termékeken kívül bármi mást húsnak lehessen hívni. Nem véletlenül, hiszen az amerikai húsipar összbevétele mintegy 50 milliárd dollár évente. Tucatnyi amerikai állam, Arkansas, Dél-Karolina, Dél-Dakota, Észak-Dakota, Kentucky, Louisiana, Montana, Oklahoma és Wyoming nyíltan védené az állattartók és a húsipari feldolgozók érdekeit, így a mississippihez hasonló szabályozást iktattak be. Louisianában ugyan csak 2020 októberétől lesz büntethető, aki termékeit „megtévesztő módon” címkézi fel, a szabályozás viszont nemcsak a húsmentes hústermékekre, hanem a rizs- és cukorpótlókra is kitér - írta a lap.

Mississippi államban a vegán szervezetek képviselői által benyújtott kereset szerint viszont éppen hogy „a tiltás megtévesztő, mert eddig a vásárlók pontosan tudták, hányadán állnak a termékekkel”. Hasonló pert Missouri államban is indítottak már, ott épp a peren kívül megegyezés lehetőségét fontolgatják a felek. Missouriban jelenleg vétségnek számít és büntetőjogi kategóriába tartozik, ha egy növényi alapú termék csomagolásán bármilyen szó a húsra utal. Így nemcsak húsmentes húsnak nem lehet hívni a termékeket, de zöldségburgernek vagy vegetariánus sonkának sem.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben