A háziállatok sincsenek biztonságban: újabb élősködők pusztíthatnak, ha nem lépünk

A háziállatok sincsenek biztonságban: újabb élősködők pusztíthatnak, ha nem lépünk

agrarszektor.hu
Manapság az éghajlatváltozás komoly hatással van a mindennapjainkra hiszen az átlaghőmérséklet emelkedése akár meg is változtathatja a napi rutinunkat. Ez a probléma még jelentősebben érinti kisállatainkat, akik emiatt nem érzik jól magukat. Dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszék professzora erre a problémára hívja fel a figyelmet, illetve segít a társállat-tulajdonosoknak, hogy tisztában legyenek a legfontosabb tudnivalókkal és megtalálják a probléma ideális megoldását.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Protect Our Future Too (Védd meg a mi jövőnket is!) kezdeményezés kutatása arra világított rá, hogy a külső élősködők által okozott veszély Európa-szerte folyamatosan nő, illetve rámutatott arra, hogy a kullancsok, a bolhák, a lepkeszúnyogok és a szúnyogok már egész évben problémát jelentenek - olvasható a közleményben. Míg a köztudatban a bolhák és a kullancsok nyáron jelentenek problémát, az elismert európai állatorvosi szakértők erről másként vélekednek.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az éghajlatváltozás hatására megemelkedett a kullancsok száma, mely társállataink szempontjából egész évben jelentős kockázatot jelent. Továbbá új kullancsfajok is elterjedtek Európában, amelyek térségünkben korábban nem ismert kórokozók okozta betegségeket okoznak  

- hívja fel a figyelmet Dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének professzora.

Mit tehetnek a gazdák kedvenceik védelméért?

Ne hagyjuk ki a rendszeres bolha- és kullancs-elleni kezelést: az éghajlatváltozás miatt az évszakokhoz nem illő meleg időjárás uralkodik, így fontoljuk meg az egész évre kiterjedő élősködő-elleni védelmet, beleértve a téli hónapokat is. Ha szeretnénk megóvni társállatainkat az ektoparazitáktól, és az általuk terjesztett kórokozóktól, akkor néhány részletre érdemes odafigyelni. Gondoljunk kedvencünk egészségére, életmódjára, környezetére és társas kapcsolataira. A változó körülményekhez különféle termékek ajánlottak (pl., nyakörv, spot-on vagy rágótabletta).

EZ IS ÉRDEKELHET

Legyünk naprakészek

Az éghajlatváltozás és az emelkedő hőmérséklet kockázatot jelent társállataink számára. A hatékony élősködő-ellenes kezeléshez nem csak háziállataink egészségi állapotát fontos ismernünk, de tisztában kell lennünk a lakóhelyünk környékén előforduló kockázatokkal is. Ehhez részletesen ismernünk kell közvetlen környezetünket, és biztosítanunk kell, hogy információink megbízható forrásból származzanak.

Ha a társállat-tulajdonosok szeretnék megóvni kedvenceiket az élősködőktől, akkor fontos, hogy szakértői segítséget kérjenek. Az állatorvos a házikedvencek egészségi állapota és aktuális környezete alapján egyedi megoldást ajánl. Ha a tulajdonosok saját maguk kezelik kedvenceiket az internetről gyűjtött információk alapján, úgy előfordulhat, hogy ilyen esetekben veszélyeztetik kedvenceik egészségét  

- tette hozzá Dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének professzora.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ütemezzük át napközbeni sétáinkat

Habár kedvenceink szüksége van a mozgásra, szélsőséges időben vegyük fontolóra, hogy csökkentjük kültéri tevékenységeinket. Például napközbeni sétánkat kora reggelre vagy akár estére is átszervezhetjük. Ne feledjünk friss és hideg vizet adni kisállatainknak, nem csak otthonunkban, de a séták és a szabadtéri játék ideje alatt is!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?